Ekonomi Makedonya Türkleri çağırıyor

Makedonya Türkleri çağırıyor

Paylaş
Makedonya Türkleri çağırıyor

Makedonya, 99 yıl sıfır vergi ve teşvik fonlarıyla yatırım yapacak Türk sanayici arıyor

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski tarafından görevlendirilen 3 ticaret ateşesi, 99 yıl sıfır vergi ve teşvik fonlarıyla yatırım yapacak Türk sanayici arıyor. Yatırım yapan sanayicinin, Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmasının ardından üye ülkelere sağlanan tüm avantajlardan yararlanacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Tam üyelik sürecinde AB mevzuatına uyum çalışmalarını tamamlamayan Makedonya, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla üyelik öncesi dünya çapında yatırımcı avına çıktı.

Yabancı Yatırımlar ve İhracatı Tanıtma Ajansı’na bağlı 32 ticari ateşe, Başbakan Gruevski’nin özel talimatıyla tüm dünyaya dağıldı. Bunlardan 3’ü de, Türkiye’ye gönderildi. Tamamı yabancı sermayeli şirket kurma hakkı verilen Makedonya’da kurulacak 11 serbest bölgede yatırım yapacak yabancı yatırımcılar 99 yıl boyunca vergiden muaf tutulacak, 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisi ödemeyecek.

İki ülke arasındaki anlaşmalar gereği Makedonya’da vergilendirilen kazanç Türkiye’de vergi dışı kalacak. Yatırım yapanlar hükümet tarafından belirlenen teşviklerden yararlanabilecek, serbest bölgeden elde edilen gelir yurtdışına serbestçe transfer edilebilecek. Makedonya Cumhuriyeti tarafından İzmir’e atanan ilk diplomat olan, Ege Bölgesi ve Kayseri’den Sorumlu Ticari Ateşe Alev Sulejman, yerli ve yabancı şirketlerin Makedonya yasaları önünde eşit olduğunu, şirket kurulumunda herhangi bir yerel ortak şartı aranmadığını, AB’ye tam üyelik öncesinde yatırım yapan sanayicinin kazançlı çıkacağını söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA'YA GÜMRÜKSÜZ SATIN

Doğaya zarar vermeyen tüm sektörlere açık olduklarını ve kurulacak tesislerin tüm alt yapılarının devlet tarafından karşılanacağını ifade eden Sulejman, "Kurulacak serbest ekonomi bölgelerinden biri bitmiş durumda, üçü mayıs ayında tamamlanacak. Tüm giriş ve çıkışlar serbest ekonomi bölgesinde bulunan gümrük terminalinden yapılacak. Türkiye’den getirilen hammadde Makedonya’da işlendikten sonra Avrupa’ya gümrüksüz satılabilecek. Makedonya’daki çalışan ücretleri de büyük avantaj. Kalifiye bir eleman 250 euro civarında maaş alıyor. Çalışanların eğitim masrafları devlet tarafından karşılanıyor" dedi.

Makedonya’da yaşayan 100 bin Türk asıllı vatandaşın bulunduğunu, bunun da Türk yatırımcılar için büyük bir şans olduğunu anlatan Sulejman, "Ülkenin tamamındaki okullarda Türkçe eğitim var; ayrıca, eğitimli gençlerin yüzde 90’ı üniversiteyi Türkiye’de okuyor. Bütün bunlar Türk yatırımcılara büyük kolaylık sağlayacak nitelikler. Ülke olarak da yabancı yatırımcılarda tercihimiz Türklerden yana. Çünkü çok fazla ortak noktamız ve tarihi geçmişimiz var. Sunulan bu fırsatlar AB’ye tam üyelik gerçekleştikten sonra sunulamayacak. Bu yüzden yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarının elini çabuk tutması lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı