Dr. Mehmet Öz Makyaj ürünlerindeki gizli tehlike
HABERİ PAYLAŞ

Makyaj ürünlerindeki gizli tehlike

Haberin Devamı

Güzel ve sağlıklı görünmeye çalışırken olmasını isteyeceğiniz en son şey sağlığınızın bozulması veya kötü görünmektir. Bugün size; ecza dolabınız, cüzdanlarınız ve makyaj çantalarınıza bakarak kaçınmanız gereken gizli tehlikeleri anlatacağım.
Hepimiz her gün güzellik arayışı içinde onlarca ürün kullanıyoruz. (Veya şöyle diyelim; uykusuz görünmemek için!) Doğrusu, iyi dinlenmiş, güzel veya daha genç görünme çabalarımız 30 milyar dolarlık dev bir endüstri. Ancak güzel görünme yolunda gizlenmiş bazı tehlikeler var. İşte bu 3 tehlikeden kaçınmanız için gereken yol haritası.

Risk 1: Bakteri deposu makyaj reyonları

Çok az şey, genç ve güzel, temiz yüzlü, şık kıyafetler içindeki satış elemanlarıyla dolu büyük bir alışveriş merkezindeki ışıltılı kozmetik bölümü kadar göz alıcı olabilir. Ancak görünüşe aldanmayın. Denenmek için sizi çağıran tüpler, kutular ve şişeler sizden önce gelen müşterilerin bakterileriyle dolu. O test ürünlerinin, göz nezlesi, grip ya da nezleden mustarip veya tuvaletten sonra ellerini yıkamamış yüzlerce kadın tarafından ellendiğini unutmayın.

Bilmeniz Gerekenler

Makyaj reyonlarında yapılan 2 yıllık bir araştırma, test ürünlerinin tamamına staphylococcus aureus, streptokok ve koli basili gibi bakteriler bulaşmış olduğunu ortaya çıkardı. Mağazalar, şık ve pahalı dükkanların bulunduğu işlek ve ünlü alışveriş caddelerinin irinde olsa bile sonuç değişmiyordu.

Ne yapabilirsiniz?

¦ Tek kullanımlık aplikatör edinin: Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza değecek olan her şey için kullanın. Ruj denerken çubuğu veya aplikatörü, herkesin dudağına değdiği yerden değil, yan tarafından sürün. Dudak parlatıcılarında ise birazını boşa sıkın, daha sonra gelen ürünü aplikatörle uygulayın.
¦ Rujları, kalem ve fırçaları dezenfekte edin: Sprey alkol kullanın. Far, allık ve pudraları kullanmadan önce üstlerini kağıt mendille sıyırın ve pamukla uygulayın.
¦ Kendi rimelinizi götürün: Orada makyaj yaptıracaksanız kendi rimelinizi taşıyın.
¦ Haftasonları denemeyin: Araştırmaya göre en yüksek bakteri seviyeleri haftasonları görülüyor. En az perşembe öğleden sonraları.

Risk 2. Kirpik uzatma ürünleri

Eczane raflarındaki, daha uzun kirpiklere kavuşmayı vaat eden o ürünleri hiç gördünüz mü? Evet, bu bir saçmalık. Doğanın yapamadığı hiçbir şeyi tezgah üstü ürünler yapamaz. Yani bu ürünlerle aldığınız en büyük risk bir cüzdan dolusu para kaybetmek. Ama hipotrikozis (kirpik azlığı) için kullanılan ve gerçekten işe yarayan Latisse adında reçeteli bir ürün bulunuyor. Bir göz doktoru glokom hastaları için ilacı kullanırken ilacın yan etkilerinden birinin kirpikleri gürleştirerek uzatmak olduğunu fark etmiş.

Bilmeniz gerekenler

Bu ilacın tek yan etkisi daha dolgun ve uzun kirpiklere kavuşturmak değil. Gözlerde kızarıklık, gözdeki damarların kabarması, göz çevresinin morarması, irisin renk değiştirmesi, yanma ve iltihaplanmaya da neden olabilir (üstelik bunlar tehlikeli olabilir).

Ne yapabilirsiniz?

Her ilaçta olduğu gibi bunda da güvendiğiniz bir doktorla konuşmalısınız. Bu ürünü yalnızca doktorunuzun verdiği reçeteyle ve onun kontrolünde kullanın. İnternetten veya SPA’lardan almayın.

Risk 3: Derinizin rengini açan ürünler

Birçok kadın, genellikle hamilelik, menopoz veya akne izlerinin neden olduğu koyu lekelere çözüm arıyor. İşe yaradığı iddia edilen birçok ürün de var ancak bu ürünler çözdükleri problemlerden daha ciddilerine yol açabilirler.

Bilmeniz gerekenler

Deriyi pürüzsüzleştiren çok etkili bir reçeteli ilaç bulunuyor; cildinizde koyu lekelerin oluşmasını sağlayan melanini durduran madde ‘hidrokinon’. Ancak fazla kullanımı veya beraberinde düzensiz ürünler kullanılması cildin mavi-gri renge dönmesine neden olabilir. Doktorlar hidrokinon yüzünden cilt rengi değişme şikayetlerinin arttığını belirtiyor. Klobetazol gibi yüzeysel kullanımlı steroidlerin de cilt tonunun dengelenmesine yardımcı olduğu bilinir ancak cildin aşırı derecede incelmesi, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve bağışıklık problemlerini tetikleyebilecek ciddi yan etkileri vardır.

Ne yapabilirsiniz?

¦ Etiketi okuyun: Yüzde 2’den fazla hidrokinon içeren bir ürün doktor tarafından verilmedikçe kullanılmamalı. Ve de doktor gözetiminde kullanılmalı.

¦ Kaçak ürünlerden kaçının:
Tehlikeli miktarlarda hidrokinon, cıva ve arsenik gibi zararlı kimyasallar içerebilirler. Şüphe çekecek kadar düşük fiyatlı veya etiketinde içeriklerini yazmayan ürünlerden kaçının.

¦ Lazer tedaviler:
Kullanacağı aletler, cildiniz hakkında tecrübesi ve bilgisi olan sertifikalı doktor tarafından yapıldığı sürece pürüzlü ciltleri tedavi etmede güvenli ve etkili bir yoldur.

1 dakikada sağlık!

Doğadaki şifa...

Size bomba haberlerim var. Son araştırmalar vejetaryen beslenmenin kan kanserini yüzde 45’e kadar indirebileceğini gösteriyor. Kanserle savaş avantajlardan faydalanmak için tamamen vejetarjen olarak beslenmeniz gerekmiyor. Her gün 9 adet yumruk büyüklüğünde sebze ve meyve tüketmenizi öneriyorum. Prostat ve meme kanseri riskini azaltan likopen almak için haftada 10 yemek kaşığı veya daha fazla domates ürünü tüketin. İyi haber ise... Pizza, likopen içeriyor. Yanlış okumadınız! Krusifer grubu sebzelerin, yani bildiğiniz üzere brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve karnabaharın, mesane ve mide kanserlerini yüzde 50 oranında önlediği açıklandı. Kırmızı et yerine mezgit ve sardalya gibi balıklar tüketin. Bu balıklar selenyum açısından zengindir ve sağlığınız için çok faydalıdır. Asıl şifa, yiyeceklerdedir...

Yaşlanma Karşıtı Yiyecekler

Bu yiyecekleri başlıca yaşlanma karşıtı gıdalar olarak düşünün. Genellikle meyve ve sebzeler flavonoid ve karotenoidler açısından zengindir. 2 adet bitkisel içerikli güçlü antioksidan erken yaşlanmanıza neden olan serbest radikalleri cildinizden ve vücudunuzdan atar. Dengeli beslenmek kilo vermenize, daha uzun ve fit yaşamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda daha genç görünmenize de yardım eder.
Mango, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 96’sını karşılar ve dişeti hastalıklarına karşı korur. ? Yağsız lor peyniri, proteinle doludur ve saç sağlığına katkıda bulunur. Sadece gizli sodyum seviyelerine karşı dikkatli olun.
Yağsız kırmızı et, tırnakları güçlendiren demir açısından zengindir. Demir eksikliği tırnak yatağının daha ince hale gelip, içe bükülmesine neden olabilir. ? Akdeniz yiyecekleri: Bir antiinflamatuar olan rezene, Omega-3 yağ asitleri zengini ahtapot, B12, demir ve çinko; iri fasulye, lima fasülyesi potasyum açısından zengindir.
İstiridye, kolajen oluşumuna yardımcı olan çinko açısından zengindir.
Kırmızı biber ve Brüksel lahanası, kolajen oluşumu ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı C vitamini içerir.
Yaban mersini: Bir porsiyonu birçok meyve ve sebzeden daha fazla antioksidan sağlar. Antioksidanlar kırışıklıklara sebep olan serbest radikallerle savaşır. ? Ay çekirdeği, kolajen yıkımını önleyen ve cildin doğal lipid duvarını destekleyen lignin fitoöstrojen içerir.
Ton balığı, UV ışınlarına bağlı hücre hasarlarına karşı savaşan Omega-3 yağ asitleri içerir ve eksikliğinde cilt kızarıklıklarına yol açan niyasin açısından zengindir. ? Avokado, tekli doymamış yağlar açısından en zengin yiyeceklerden biridir ve sağlıklı bir cilt için gerekli olan biyotin içerir.
Karpuz, cildi UV ışınlarına karşı koruyan likopen içerir.
Kelp (bir tür su yosunu): Cildin nem duvarındaki yağlarını serbest radikal zararlarına karşı koruyan C ve E vitami içerir.
Mercimek, iyi bir çinko kaynağıdır.
Kabak çekirdeği, tansiyonu düşürmeye yardımcı, kalp krizi ve felç riskini azaltan antioksidan ve magnezyumla doludur.
Yumurta, demir ve biyotin içerir.
Nar taneleri, serbest radikallerin verdiği zarara karşı savaşan ve cildinizdeki kolajenin korunmasını sağlayan 2 etken; elajik asit ve punikalajin içeren özsuyu ihtiva eder.
Yulaf ezmesi, kötü kolesterolü azaltan çözülebilir lif açısından zengindir.
Frenk üzümü, gözlere iyi gelen, antosiyanozit kompleksini içerir. Portakaldaki C vitamininin 5 katını içermesiyle mükemmel bir bağışıklık kuvvetlendiricidir.
Kızılcık suyu, plak oluşumunu engelleyerek, dişlerin sararmasını önler.
Bitter çikolata, tatlıya düşkünlüğünüzü kesmeye yardımcı olacaktır ve flavonoidler açısından zengindir.
Kırmızı şarap: Resveratrol içeren bir tür antioksidan olan polifenol açısından zengin üzümlerin siyah kabuğu ve çekirdeklerinden yapılır. Eğer alkol almıyorsanız, üzüm suyu için.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder