Ekonomi Mali Kural'a özelleştirme freni

Mali Kural'a özelleştirme freni

Paylaş
Mali Kural'a özelleştirme freni

Mali Kural'ın, bakanlıkların tereddütünden değil, özelleştirme gelirlerinin bütçeye aktarılmasını engelleyen madde nedeniyle ertelendiği ortaya çıktı

Bütçeye aktarmayı önlüyor

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, ‘bütçe hedefi koyup buna hangi büyüme hızıyla ulaşacağının açıklandığı’ Mali Kural’ın yatırımcı bakanların tereddütlerini ortadan kaldırmak amacıyla 2012’ye bırakıldığını açıklamıştı. Ancak, erteleme nedeninin, Mali Kural tasarısındaki özelleştirme gelirlerinin bütçeye aktarımını engelleyen maddeden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu maddede ‘özelleştirme gelirlerinin özel gelir kaydedilip otomatik olarak ödenekleştirilmesi uygulaması terk edilir’ deniliyor.

Hükümetin elini bağlıyor

Bu durumda da hükümetin özelleştirme gelirlerini kamu borcunu azaltmada kullanması gerekiyor. Hükümet bu nedenle uygulamayı öteleyip 2011’de uygulayacağı seçim ekonomisinin bütçede yaratacağı planlananın üzerindeki açığı böylelikle kapatacak.

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi, yaptığı özelleştirmelerle, 2010 başından bugüne kadar Hazine’ye 1.3 milyar TL aktardı. Bu yılın sonunda 10 milyar 649 milyon TL özelleştirme geliri elde edilmesi ve bunun önemli bölümünün Hazine’ye aktarılması bekleniyor.

2010 bereketli yıl olacak

Hafta başında Boğaziçi, Gediz, Dicle, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirmelerinden 5.8 milyar dolarlık teklif alan idarenin, yıl sonuna kadar özelleştirmede gelir hedefini kolaylıkla tutturması ve bunun önemli bölümünü bütçeye aktaracağı ifade ediliyor.

Hükümetin bu sene içinde özelleştirmeyi planladığı kurumlar arasında Halk Bankası, Ziraat Bankası, Milli Piyango İdaresi ve Galataport’un da yer alması 2010’un özelleştirme açısından bereketli bir yıl olacağını gösteriyor.

Açığı planlama kapatacak

Bu durumda da özelleştirmelerden elde edilecek gelir sayesinde önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan seçimlerde gevşeyecek ve planlanandan fazla açık verecek 2010 bütçesi rahatlayacak.

Bu arada Mali Kural’ın rafa kalkması nedeni ile gerilen piyasaları rahatlatmak için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğinde olan Orta Vadeli Program’a ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. DPT’nin söz konusu programı önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rahat harcamak için ertelediler

CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran, Mali Kural’ın Ak Parti’nin 2011’de milletin parasını keyfince harcamak için ertelendiğini söyledi. Mali Kural’ın ne zaman gündeme geleceği belli olmayacak şekilde ertelenmesinin hükümetin ekonomi yönetimindeki ciddiyetsizliğinin göstergesi olduğunu öne süren Umut Oran, “Sivil toplum örgütlerini, bu kararı protesto etmeye davet ediyorum” dedi.