Gündem Manisa'da korkutan ölümler

Manisa'da korkutan ölümler

Paylaş
Manisa'da korkutan ölümler

Manisa Devlet Hastanesi'ne ateş, bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6'sı hayatını kaybetti

Manisa Devlet Hastanesi’ne 12 Ağustos tarihinden itibaren ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6’sının hayatını kaybettiği Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasıyla duyuruldu.

Hastane enfeksiyon hastalıkları uzmanının bildirimi üzerine, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı uzmanları ve ilgili branşlardaki öğretim üyelerinin katılımı ile bir bilim kurulu oluşturulduğu belirtilen açıklamada, kurulun vakalarla ilgili ön değerlendirmesini tamamladığı bildirildi.

Açıklamada, “Yunanistan’ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan ve Batı Nil Ateşi adı verilen viral enfeksiyon vakaları ile Manisa’daki vakaların herhangi bir benzerlik gösterip göstermediği uluslararası sağlık kuruluşları ile işbirliği içinde ayrıca araştırılmaktadır.

Gereken her türlü çalışma titizlikle sürdürülerek süreç takip edilmektedir. Bu konuda yapılan araştırma ve çalışma sonuçları, aynı hassasiyetle şeffaf ve hızlı bir biçimde medyamız aracılığı ile kamuoyumuzla paylaşılacaktır” denildi.

BATI NİL ATEŞİ’NE BENZİYOR

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek de hastalıkla ilgili şunları söyledi:“Şu anda Yunanistan’ın kuzeyinde küçük bir Batı Nil Ateşi hastalığı salgını devam ediyor.

Bu hastalık Fas, Cezayir gibi ülkelerde de benzer küçük salgınlar yapmış. Yani hastalık küçük salgınlarla seyrediyor. Bulaşıcı bir hastalık değil, ama kan nakliyle başka bir hastaya geçebiliyor.

ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Manisa’daki vakalardaki belirtiler, Yunanistan’ın kuzeyinde sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Ateşi hastalığıyla benzerlik gösteriyor. Ama tanı konulabilmesi için laboratuvar tespiti gerekiyor.

RSHM’deki laboratuvarlarda gereken testler yapılıyor. Laboratuvar araştırmalarımız hem bu hastalık, hem de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi diğer hastalıklar açısından da devam ediyor.”

HASTALARDAN BİRİNİN DURUMU AĞIR

Bazı hastalıklarda kesin sonuç alınabilmesi için 7-10 gün arayla ikinci bir kan testine ihtiyaç duyulduğunu, böylelikle kesin tanı koyabileceklerini vurgulayan Ertek, şu anda Manisa’da söz konusu belirtilerle yatan 5- 6 hasta bulunduğunu, birinin durumu diğerlerine göre daha ciddi olduğunu söyledi.

ÖLENLERİN TAMAMI YETİŞKİN

Sağlık Bakanlığı ve RSHM Başkanı Ertek’in açıklamaları Manisa’da tedirginlik yarattı. Bu vakaların aşırı sıcakların olduğu günlerde görüldüğünü, artık kesildiğini aktaran Manisa Sağlık Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Galip Köroğlu ise “Vakalar güneşte çok durma sonucu ısı çarpması gibi gözüktü. Bakanlık bulguları inceliyor. Ölenler yetişkin kişiler. Aralarında çocuk yok” diye konuştu.

Dr. Köroğlu, vatandaşlara mümkün olduğunca sıcaklarda dolaşmamaları, bol miktarda sıvı tüketmeleri uyarısında bulundu.

2