Ekonomi Markette ilaç satışı için bir çalışma yok

Markette ilaç satışı için bir çalışma yok

Paylaş
Markette ilaç satışı için bir çalışma yok

Önceki gün İstanbul'da konuşan Başbakan Erdoğan marketlerde ilaç satılması için çalışma yaptıklarını açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri böyle bir çalışmadan haberlerinin olmadığını açıkladı

YİNE ERKEN DAVRANDI

Başbakan Erdoğan’ın, marketlerde ilaç satılması için düzenleme yapılacağına dair açıklamasından sonra başlayan tartışmada, Erdoğan’ın yine ilgili bakanlıklardan önce davrandığı ortaya çıktı.

Konu ilk gündeme geldiğinde, “Biz ilacın kesinlikle eczane dışında satılmasına izin vermeyeceğiz” diyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ve Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in bakanlıkları böyle bir çalışma yapmıyor.

ZAPSU CEZA ALMIŞTI

Bu tartışma Başbakan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu ailesine ait ‘For You’ mağazalarının, nisan ayında bastırdığı afişlere, drugstore (ilaç marketi) yazdırması üzerine başlamıştı. Sağlık Bakanlığı bu afişlere ceza kesmişti.

Şirkete gönderilen yazıda eczane dışındaki işletmelerin eczane ifadesinin karşılığı kelimelerle eczane çağrışımı yapan ibareleri kullanmasının yasak olduğu belirtilmişti.

BAKANLIKLARIN HABERİ YOK

Sağlık Bakanı Akdağ, Türk Eczacılar Birliği genel kurulunda, “İlacın eczane dışında satılmasına izin vermeyeceğiz. Biz hükümet olduğumuz sürece bu olmayacak” ifadelerini kullanmıştı. Sağlık Bakanlığı, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yöneltilen soruya ‘Adres Çalışma Bakanlığı’ yanıtını verdi. Çalışma Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu, gündemlerinde bu tür çalışmanın olmadığını bildirdi.

HASTALAR İÇİN TEHLİKE

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, uygulamanın eczanelerden öte, hastalar için tehlike olduğunu savundu. Sistemin sadece Amerika’da uygulandığını belirten Özel, bunun ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yönelik olduğunu belirtti. Özer, “Uygulamadan sonra Amerika’da ilaç kullanımı 10 kat arttı ve ilaçların yanlış kullanımı ulusal bir sorun haline geldi” dedi.

2

Haberin Devamı