Ekonomi MB'den dövize dolaylı müdahale

MB'den dövize dolaylı müdahale

Paylaş
MB'den dövize dolaylı müdahale

Merkez Bankası, günlük döviz alım tutarını maksimum 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkardı

Merkez Bankası döviz alım ihalesinde ve opsiyonunda 30'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 60 milyon dolarlık alım tutarını ihalede ve opsiyonda 40'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 80 milyon dolara çıkardı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon dolar ihale ve 40 milyon dolar opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon dolar olarak artırılmasına karar verilmiştir."

Açıklama dolar/TL'de ise önemli bir değişime neden olmadı. Bankalararası piyasada açıklama öncesi 1,4980 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları açıklama sonrası da aynı seviyede kaldı.

Merkez Bankası döviz alım ihalelerine yeniden başlanıldığı Ağustos 2009 döneminden bugüne kadar, yani son bir yıllık dönemde, toplam 11.1 milyar dolar; bugün gerçekleştirilen ihale de dahil olma üzere 2010 yılında ise 6.81 milyar dolar alım gerçekleştirdi.

TCMB açıklaması şöyle devam etti: "Döviz alım ihale miktarının yüzde 33 oranında artırılması sonucunda ihale miktarlarında başka bir değişiklik yapılmaması halinde, önümüzdeki bir yıllık dönemde piyasadan yaklaşık 14.5 milyar dolar satın alınabileceği tahmin edilmektedir."

Haberin Devamı