Ekonomi Meçhul zengini Merkez de bulamadı

Meçhul zengini Merkez de bulamadı

Paylaş
Meçhul zengini Merkez de bulamadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in duyurduğu, Varlık Barışı'nda Türkiye'ye 6.4 milyar lira getiren 'meçhul zengin', Merkez Bankası kayıtlarından da çıkmadı

GERÇEKTEN YANILTILDI MI?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 78’inci Olağan Genel Kurulu’nu dün gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toplantıda, hissedarların sorularını yanıtladı.

Yılmaz’a Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “7.1 milyar lira beyanda bulunan, bunun yüzde 90’ını (6.4 milyar) getiren bir kişi var” sözleri hatırlatıldı ve görüşü soruldu. Durmuş Yılmaz, “7 milyarla ilgili bilançomuza yansımış bir durum yok” dedi. Çeşitli haber kaynakları, Mehmet Şimşek’in ‘meçhul zengin’ konusunda yanıltıldığını öne sürüyorlar.

BİLANÇODA GÖRÜLÜR

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, en zengin Türk’ün parasının Merkez Bankası bilançosuna girip girmediği yönündeki soruları şöyle yanıtladı: “Bilançomuz ortada. Bir gram altın yerinden oynasa ertesi gün görünür. Bizim bilançomuz neyse o. Özel olarak bize 7 milyarla ilgili bilançomuza yansımış bir durum söz konusu değil. Normal işlemlerimizi bankalararası döviz piyasası aracılığı ile yapıyoruz. Son 1-2 ayda Türkiye’ye ne kadar döviz girdiyse bu, Merkez Bankası bilançosunda rahatlıkla görülür.”

REKOR KÂR ELDE ETTİ

Genel Kurul, Merkez Bankası’nın küresel kriz yılından kârlı çıktığını ortaya koydu. Açıklamaya göre, Merkez Bankası 2009’da faiz giderlerinin düşmesi sayesinde kârını 747.4 milyon lira artırarak, 2 milyar 738 milyon liraya çıkardı.

2008’de 4.9 milyar lira faiz gideri olan banka, geçen yıl bu rakamı 4 milyar liraya düşürdü. Başkan Durmuş Yılmaz, faiz indirimiyle geçen 2009’un ardından, bu yıl Merkez Bankası’nın ‘kriz önlemlerinden çıkış stratejisi’ hazırladığını hatırlattı.

EKONOMİK RİSK SÜRÜYOR

Durmuş Yılmaz, ekonomi yönetimine bazı uyarılarda da bulundu. Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye ve dünya ekonomisinde açıklanan verilerin toparlanmaya işaret ettiğini ancak toparlanmanın kalıcılığına ilişkin risklerin sürdüğünü ifade etti.

Bütçe gelirlerinin, ilk üç ayda vergi gelirlerine bağlı olarak iyileştiğini vurgulayan Durmuş Yılmaz, “Hedefler vergi ve fiyat artışlarından ziyade kurumsal ve yapısal iyileştirmeler yoluyla sağlanmalı” dedi. Durmuş Yılmaz, enflasyonun yılın son üç ayında tekrar düşüşe geçeceğini bildirdi.

2

Haberin Devamı