Ekonomi Mersin'den Avrupa mutfaklarına

Mersin'den Avrupa mutfaklarına

Paylaş
Mersin'den Avrupa mutfaklarına

Mersin ve yöresindeki açık denizlerde avlanan, jumbo karidesler Avrupa'da mukfakları süslüyor

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı ve Başkan Balıkçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Polat, dünyanın en kaliteli karidesi olarak bilinen ve ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz’den çıkarılan jumbo karidesin, Avrupa’ya ihracatının sürekli arttığını ve bunun balıkçıları sevindirdiğini söyledi.

Polat, Doğu Akdeniz’de yakalanan, 12-13 santimetreyi bulan boyutları ve iriliği nedeniyle "jumbo" olarak adlandırılan karideslerin dünyanın "en lezzetli deniz ürünleri" arasında yer aldığını bildirdi.

SEZONDA 200 TON KARİDES AVI

Kirlilik ve aşırı avlanma gibi olumsuz faktörlerin etkisinin görülmediği dönemlerde, sezonda 150-200 ton jumbo karides avlayabildiklerini hatırlatan Polat, "Günümüzde 100 ton kadar jumbo avlayabiliyoruz.

Bu 2-3 yıl önce daha azdı. Ancak, son zamanlardaki çevre kirliliği ile mücadele ve avlanma yasağı konusundaki sıkı denetim sayesinde popülasyonun arttığını söyleyebiliriz.

Bunun sonucunda da ortalama 30 tonu bulan jumbo karides ihracatımız da 50 tonu aşacak düzeye ulaştı" dedi.

Polat, avlanan karidesin yarısına yakın bölümünün yurt içindeki yıldızlı otel ve lüks restoranlarca satın alındığını, diğer bölümünün ise Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı