Ekonomi Mikro kredi nedir? Nasıl alınır?

Mikro kredi nedir? Nasıl alınır?

Paylaş
Mikro kredi nedir? Nasıl alınır?

Doğu Anadolu'da 6 ilde aldıkları mikro kredilerle kendi işlerini kuran dar gelirli iki bin 35 kadın, hem aile bütçesine hem de üretime katkı sağlıyor

Mikro kredi uygulamasıyla iş hayatına atılan binlerce kadın patron statüsüne yükseldi. Doğu Anadolu'da 6 ilde aldıkları mikro kredilerle kendi işlerini kuran dar gelirli iki bin 35 kadın, hem aile bütçesine hem de üretime katkı sağlıyor.

Mikro Kredi Erzincan Bölge Müdürlüğü ekipleri, kredi kullanan kadınları haftalık olarak ziyaret edip çalışmalarını inceliyor ve kullanılan kredilerin dönüşümünü gerçekleştiriyor.

Her hafta bir evde toplanan kadınlar, toplantı sonunda "Başarı Andını" okuyarak bir sonraki toplantının yer ve zamanını kararlaştırıyor.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Erzincan Bölge Müdürü İbrahim Gürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın ilk kez Prof. Dr. Aziz Akgül öncülüğünde 2003 yılında dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantı ile başladığını hatırlattı.

Girişimci 12 kadına o dönem 6 bin lira verildiğini ifade eden Gürler, bugün Türkiye genelinde toplam 160 bin dar gelirli kadına 600 milyon lira kredi verildiğini söyledi.

Mikro kredi uygulamasında yurt genelinde 67 ilde 98 şubede faaliyet gösterdiklerini ifade eden Gürler, Mikro Kredi Erzincan Bölge Müdürlüğü bünyesinde Doğu Anadolu'da 6 ilde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Mikrokredi nasıl alınır?


Mikro Kredi özellikle ülkemizde kadınların çalışma hayatını katılmasını ve kendi gelirlerini elde ederek ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini amaçlayan kefilsiz, teminatsız, tamamen güven ilişkisine dayanan bir kredi sistemidir. Mikro Kredi sistemini kullanarak kadınlar 1.000 TL den başlayarak 15.000 TL’ye kadar kredi kullanabilirler.
Özellikle evde üretim yapan (el işi, yemek, hediyelik eşya ..vb.) ve küçük işletme kurmak isteyip de sermayesi olmayan kadınlar rağbet gösteriyor.

Mikro Kredi Alabilmek İçin

a. TGMP personeline işletme fikrini anlatmalıdır.

b. İşi için gerekli kredi miktarını belirleyerek TGMP personeline belirtmelidir.

c. Kurduğu beş kişilik grubuyla 3 günlük eğitime tabii tutulacak ve kredi geri ödeme sistemi hakkında bilgilendirilecektir.

d. Yapılacak törenle talep ettiği kredi miktarını almaktadır.

1.000 TL ile ne yapabilirim ki?


Mikro Kredi ile kullandığınız 1.000 TL ile evde üretim yapabilir (yemek, mantı, erişte, hediyelik eşya, el işi ürünler gibi) veya bir dükkan kiralayıp bazı malzemeleri alarak ticaret yapabilirsiniz.

Ülkemizde Mikro Kredi kullanarak açılmış pek çok gözleme, pasta börek dükkanı bulunmaktadır ve bunlar zamanla işlerini büyüterek devam etmişlerdir. mikro Kredi sizi finansal olarak desteklerken ayrıca verdiği eğitimler ile de sizi motive eder ve öz güven kazanarak işinize sıkıca sarılmanızı sağlar.

Mikro Kredi kullanarak işe başlayıp şuan yanında onlarca işçi çalıştıran başarılı kadın girişimciler hep Mikro Kredinin öz güven kazandırma yönünden bahsetmektedirler.

Haberin Devamı