Tamer Heper Mirasçılıktan çıkarmak mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Mirasçılıktan çıkarmak mümkün

Haberin Devamı

4 çocuğum var. İkisi ilk, ikisi ikinci evliliğimden. İkinci evliliğimden çocuk olduktan sonra ilk evliliğimden olanlar benimle görüşmedikleri gibi telefonla aradığımda da hakaretamiz konuştular. Ben ölümcül hastalıktan ameliyat oldum, aramadılar bile. 5 yıldır görüşmüyoruz. Aile hukukundan doğan görevlerini yapmadıkları gerekçesi ile mirasımdan yoksun bırakabilir miyim? ● Y.Ş.

Medeni Kanun’da bir madde var. “Aşağıdaki durumlarda miras bırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.

Mirasçı miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.”

YARGITAY NE DİYOR?

Burada aile hukukundan doğan yükümlülükleri yerine getirmeme kavramı önem taşımaktadır. Yargıtay kararlarında, hakaret etme, onur ve haysiyetini gözetmeme, aşırı ilgisizlik ve buna benzer nedenler aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmeme olarak kabul edilmiştir. Siz, telefonun yüzünüze kapatıldığını daha da ağırı, ölümcül bir hastalık nedeni ile ameliyat olmanıza karşın ilgisiz kaldıklarını yazmışsınız. Bunlar aile hukukundan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi olarak değerlendirilebilir.

‘KARAR VERİLEBİLİR!’

Elbette tek taraflı dinleyerek bir karar verilmeyeceği ve kızlarınızın da savunmasının alınması gerektiği için ‘karar verilir’ diyemiyorum, ‘karar verilebilir’ diyorum. Zira hakim her olaylın özelliklerini araştırır ve buna göre oluşan kanaati ile karar verir. Ancak sizin için yukarıda bahsettiğim kanun maddesi söz konusu olabilecektir. Ölüme bağlı tasarruf denilince sizin örneğinizde bir vasiyetname olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder