Ekonomi 'Müthiş girişimciyim anamı babamı doğru seçerek başladım'

'Müthiş girişimciyim anamı babamı doğru seçerek başladım'

Paylaş
'Müthiş girişimciyim anamı babamı doğru seçerek başladım'

Ekonomist Dergisi'nin Ekonomide Yılın İş İnsanları 2009 anketinde, Yılın İş İnsanı seçilen Pegasus Havayolları Başkanı Ali Sabancı, törendeki konuşmasıyla herkesi güldürdü

SUYU BİLE SUYLA SATARLAR

Ekonomist Dergisi’nin 19 yıldır gerçekleştirdiği 6 kategorideki Ekonomide Yılın İş İnsanları 2009 anketinde Yılın İş İnsanı Ödülü’ne Pegasus Havayolları Başkanı Ali Sabancı layık görüldü.

Sabancı, Conrad Oteli’nde yapılan törende ödülünü gecenin sponsoru Efe Alkollü İçecekler Başkanı Ekrem Demirtaş’ın elinden aldı. Demirtaş, “Ali’yi dört yıldır tanıyorum. Misafirlerine suyu bile parayla satıyor, insan misafirim dediği uçak yolcusuna suyu parayla satar mı? Ama Ali satıyor” dedi.

BAŞARININ SIRRI BURADA

Demirtaş, “Ali Bey uçaklarında yaptığı anonslarla yolculara kemerlerini koltukların üzerine çapraz bırakmalarını sağlar. Bu da uçakların 5 dakika erken kalkması ve milyonlarca dolar kazanç demek. O yüzden Pegasus dört yılda yüzde 43 büyüdü” diyerek Sabancı’ya esprili şekilde övgü yağdırdı.

Sabancı da konuşmasında, “Evet ama koskoca Sabancı bile suyu parayla alıyor. Başarımız sudan ibaret değil. Bazen babam bile, ‘Suyu bedava versek, biraz gevşetsek’ diyor” diye konuştu.

EŞ SEÇMEK ÖNEMLİ BAŞARI

Müthiş bir girişimci olduğunu ve bu konuda tevazu göstermeyeceğini belirten Ali Sabancı şöyle konuştu: “Ben anamı babamı doğru seçerek başladım hayata, tevazu yok. Eşi seçmek ise en önemli başarı. Bu salonda bana oy vermeyenlere bedava bilet vermeyeceğim. İkinci seçilen ile aramdaki farka da canım sıkıldı. Daha çok olmalıydı. 3.2 milyar dolarlık yatırımla taşları yerinden oynattık. Misafirler (yolcular) hariç kimse memnun olmadı. Fakat bizi izlemeye devam edin, çok teşekkür ederim.”

YILIN BÜROKRATI: DURMUŞ YILMAZ

* İş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı törende Pegasus Başkanı Ali Sabancı, ‘Yılın İş İnsanı’ seçilirken, ‘Yılın Profesyoneli’ kategorisinde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv birinci oldu. ‘Yılın Bürokratı’ kategorisinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yüzde 58 oy oranıyla birinci oldu. Viaport Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ seçildi.

* Çelebi Holding Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz, ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ kategorisinde ilk sırayı aldı. Gecenin açılış konuşmasını Ekonomist, Capital ve PCnet dergilerinin Yayın Direktörü Rauf Ateş yaptı. Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök de geleneği bozmayarak bu yıl da konuşmasıyla geceye katıldı.

ANALAR NE ASLANLAR DOĞURUYOR

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a ödülünü veren Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan da, Durmuş Yılmaz’ın Uşak’ın bir köyünden Merkez Bankası Başkanlığı’na giden öyküsünden çok etkilendiğini söyledi. Aydın Doğan, “Ben de köyde doğdum, kasabada okudum. Durmuş Yılmaz’ın başarı öyküsünü masada bir kez daha dinlediğimde gurur duydum. Analar ne aslanlar doğuruyor” dedi.

'YARABBİM ÖMÜRLERİMİZE İHSANDA BULUNUR MUSUN?'

* ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ ödülünü Tekfen’in kurucu ortağı ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit aldı. Gökyiğit’in, ödülünü Esas Holding Başkanı Şevket Sabancı’dan alırken, Tanrı’ya yakararak, “Hikmetinden sual olmaz. Ne olur hizmete kendini kaptırmış insanların mahçup olmamaları için ömürlerine bir de ihsanda bulunur musun yarabbim” şeklindeki sözleri geceye damgasını vurdu.

* Gökyiğit, “Ödül almak gurur verici. Ödülü bir de sivil toplum faaliyetleriyle almak daha değerli. Sivil toplum örgütü olmak, herşeyi devletten beklememek, ‘başkalarını suçlamak yerine ben ne yapabilirim’ diye bakabilmektir. Bazen yarabbim diyorum; insanlığa, ülkeme, doğaya hizmet edebilmek için büyük fırsatlar yarat. Ben sadece ödül almıyorum, bu yola devam talimatını da alıyorum” dedi.

ENFLASYONDA ASIL DÜŞÜŞ YIL SONUNDA YAŞANACAK

* Ödülünü Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’dan alan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaptığı konuşmada, krizin ezberleri bozduğunu ve yepyeni bir dünyanın eşiğine gelindiğini söyledi. Yılmaz, 2009’un zor bir yıl olduğunu hatırlatarak, bankanın görev ve sorumluluklarını kararlı biçimde yerine getirmeye gayret gösterdiğini, hızlı ve etkili kararlarla üzerine düşeni yaptığını kaydetti.

* Durmuş Yılmaz, 2009’da uluslararası platformlardan aldıkları ödüllerin, doğru zamanlarda yapılan doğru işlerin göstergesi olduğunu düşündüğünü ifade etti. Yılın ilk aylarında artış gösteren enflasyonun, baz etkisinden kaynaklandığına işaret eden Yılmaz, önümüzdeki aylarda da enflasyonun 2010’un son çeyreği ile 2011’in ilk çeyreğinde öngörülen seviyelere geleceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

2

Haberin Devamı