Tamer Heper Ne kadar demokratik?
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar demokratik?

Nasıl bir Anayasa? Bugünlerde bir Anayasa tartışmasıdır gidiyor, nedir bu tartışmanın esası, bu Anayasa değişecek de ne olacak? K.L.

Doğrusunu isterseniz bunun yanıtı bende yok. Anayasa’nın değişmesi gerektiğini ileri sürenlerin yanıtını vermesi gereken bir soru. Elbette ben de şu Anayasa tartışmasını izliyorum. Üstelik hem bir hukukçu olarak hem de otuz yılı aşkın süredir bir köşe yazarı olarak herkesten daha yakından izliyorum. Birçok kafadan Anayasa’nın değişmesi gerektiği fikri çıkıyor ama hiçbiri de anayasanın hangi maddelerinin değişmesi gerektiğini ağzına almıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Üstelik fikren birbirine karşı görüşte olanlar da değişiklik gereğini ifade ediyor ama hangi noktada birleştiklerini de açıklamıyor. Tek birleştikleri nokta “Mevcut Anayasa darbe sonrası Anayasası, daha demokratik bir Anayasa’ya ihtiyaç var”. Herkes çağdaş ve demokratik bir anayasa ister de karşıt görüşte olanlara göre daha demokratik Anayasa’nın içeriği ne olabilir? Bunu da bir bilsek. Üstelik karşıt siyasi görüşte olanların birleşeceği noktalar nasıl belirlendi de ortak fikir ortaya çıktı? Meçhul. Peki mevcut Anayasa kötü, iyi ama mevcut Anayasa 18 defa değişikliğe uğradı. Bu 18 maddesi değişti anlamına gelmez, her değişiklikte muhtelif madde gurupları da değişti, yani darbe sonrası Anayasası’ndan pek bir şey kalmadı. O halde buna hâlâ darbe anayasası denebilir mi? Peki geri kalan maddelerde antidemokratik hükümler varsa niye bunların değiştirilmesi düşünülmüyor da başlangıç maddeleri dahil hepsi değiştirilmek isteniliyor. Sokaktaki adamın da aklı karışık. Çünkü aklını karıştırdılar. Ben sokaktaki adama soruyorum, Anayasanın hangi maddesinden rahatsızsın? Susup kalıyor, okumamış ki, bilmiyor ki. Peki bu nasıl bir tartışma? Konuyu ortaya atan siyasilere sorulduğunda sadece bir cümleleri var “daha demokratik bir anayasa”. Peki senin kafandaki demokrasi nasıl bir demokrasi şunu bir açıklasana. Senin demokrasi anlayışınla benimki örtüşüyormu bakalım? Biliyorum ki kesin örtüşmüyor. Yoksa hiç kimsenin reddedemeyeceği gerçek demokrasi sadece bir aldatmaca olarak mı kullanılıyor? Yani okuyucuma yanıtım şu: Henüz bulanık suda balık avlamakla meşgulüz. Bu fikri ortaya atanlar açık ve net konuşmadıkça, kafalarında tasarladıklarını samimi olarak açıklamadıkça, sorunuzun yanıtı yok. Onlar böyle ketum davrandıkça da bilin ki kafalarının altında başka düşünceler var. Kördöğüşüne yine körü körüne katılmamakta yarar var. Önce ne demek istediklerini açıklasınlar tartışmaya sonra katılalım, onlara bilmeden ve istemeyerek maşa olmayalım.

Haberin Devamı

Bu fırsatı kullanın

Dairemin altında dükkan var. Benim dairenin salonu dükkanın üst katı olarak tapuda görülüyor. Ben bu daireyi bilmeden aldım, sonra dükkanı da almak zorunda kaldım, problemi kendime göre hallettim. Ancak şimdi daireyi satmak istiyorum, problemi söyleyince alıcılar vazgeçiyor. Bu meseleyi nasıl hallederim? A.S.

Bir yapıda bağımsız bölümlerin durumu tasdikli projesinde belirlenmiştir. Bağımsız bölümler bu projede gösterilmiş olup tasdikli projeye göre bağımsız bölümlerin tapu kaydı yapılır ve tapu kütüğüne tescil olunur. Projenin dışında bağımsız bölüm oluşturulamaz, oluşturulursa kaçaktır. Sizin meskenin ve dükkanın sınırları da bahsettiğim tasdikli projesinde gösterildiği şekilde tapuya tescil olunmuştur. Tasdikli projedeki durum değişmeden anayapıda değişiklik yapamazsınız. Bazı şartlarla iki bağımsız bölüm birleştirilebilir, bu işlem tapuda yapılabilir ancak birleştirilecek iki bağımsız bölüm aynı cinsten olmalıdır. Sizinki ayrı cins, biri mesken biri dükkan. Dolayısı ile birleştirerek halledilme imkanı da yoktur. Dolayısı ile geriye bir tek çözüm kalıyor proje tadilatı yapmak. Proje tadilatı yaparak dükkanın üst katını sizin daireye katmak mümkün. Bunun için de avantajınız var. Her iki bağımsız bölüm de size ait. Şayet malikleri farklı olsaydı bu konuda iki kişinin anlaşması oldukça zordu, ancak şimdi daha kolay. Tadilat projesi için komşularınızdan da bir problem yaşamayacağınızı umuyorum zira konu onları doğrudan ilgilendirmiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder