Sağlık Nefes borusuna kaçtı, 20 yıl sonra çıkarıldı

Nefes borusuna kaçtı, 20 yıl sonra çıkarıldı

Paylaş
Nefes borusuna kaçtı, 20 yıl sonra çıkarıldı

Sivas'ta yaşayan Musa Büyükyıldız'ın yatılı okulda okurken nefes borusuna kaçak 2 santimlik 'solo test'e ait plastik piyon, 20 yıl sonra yapılan bronkoskopiyle akciğerinden çıkarıldı

Musa Büyükyıldız, 1995-1996 eğitim yılında lisede okumak için Yıldızeli ilçesine bağlı Mumcu çiftliğinden Sivas’a geldi. İmam Hatip Lisesi’ne kaydını yaptıran ve okulun yurduna yerleşen Büyükyıldız burada eğitimine devam etti. Bu sırada akşamları arkadaşları ile yurtta ’solo test’ adlı zeka oyunu oynayan Büyükyıldız, oyun sırasında ağzına aldığı plastik piyonlardan biri yanlışlıkla nefes borusuna kaçtı, oradan da akciğerine indi.

Haberin Devamı

Parça küçük olduğu için önemsemeyen Büyükyıldız aradan geçen yıllar sonunda hiç geçmeyen şiddetli öksürük nedeniyle hastaneye başvurdu. İlk önce özel bir hastanede astım teşhisi konulan Musa Büyükyıldız, 1.5 yıl astım tedavisi gördü. Şikayetleri geçmeyince doktorunu değiştirme kararı alan Büyükyıldız’ın, hayatı çekilen tomografiyle değişti. Akciğerinde tespit edilen parça Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Servisinde yapılan başarılı operasyon ile 20 yıl sonra çıkarıldı. Sağlık durumu iyi olan ve şu anda hiç bir ilaç kullanmayan Büyükyıldız ’Kendimi yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyorum’ dedi.

Büyükyıldız’ın akciğerinde bulunan yabancı maddeyi bronkoskopi ile çıkaran Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu "Bu cismin tümör mü yabancı bir madde mi olduğunu tespit etmeye çalıştık. Hastamızın solunum sistemine bronkoskopi denilen ışıklı sistemle girdik. Soluk borusunu ve bronşlarını inceledik. Daha sora akciğerden bu parçayı çıkardık. Ben bunu ilk başta oyuncak parçası ya da düdük parçası sandım. Hasta ayılınca götürüp kendisine gösterdiğim zaman, hastamız bunu hemen tanıdı. 14 yaşındayken nefes borusuna kaçan cisim olduğunu hatırladı. Plastik cisim vücutta uzun süre kaldığı için yüzünde kabuklaşma ve kireçlemeler meydana gelmiş. İlginç olan yanı bu parçanın uzun süre hastamızın akciğerinde kalmasına rağmen hiçbir hasar vermemesi" diye konuştu.

Haberin Devamı

'GÖRÜNCE HEMEN HATIRLADIM'

1995 yılında yuttuğu cisim doktorlar tarafından akciğerinden çıkarılan Musa Büyükyıldız "Bu cismin nefes boruma kaçmasını unutmuştum. Zaman içerisinde geçmeyen şiddetli öksürük başladı. İlk olarak özel bir hastanede muayene oldum. Bu muayene sonunda öksürükten dolayı bana astım ve bronşit tedavisi uygulanmaya başlandı. Bana bir çok ilaç verildi. Bir yılı aşkın bir süre bu ilaçları kullandım; amaöksürüğüm hiç geçmedi. Zaman zaman ilaçların değiştirildi ama çare olmadı. Daha sonra başka bir hastaneye gitmeye karar verdim. Tomografi çektirdiler ve ciğerimde bir cisim olduğu fark edildi. Bunun üzerine beni Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yönlendirdiler. Yapılan inceleme sonucu akciğerimdeki cisim çıkarıldı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Geçirdiği operasyon sonrası doktorun gösterdiği parçayı hemen hatırladığını belirten Büyükyıldız "Bu cismin nefes boruma kaçtığını tamamen unutmuştum. Tedavim boyunca da hiç aklıma gelmemişti. Görünce hatırladım" dedi.

1.5 yıl boyunca boşu boşuna astım tedavisi gördüğünü belirten Büyükyıldız, doktorunu değiştirmesinin kendisini sağlığına kavuşturduğunu belirterek "Rahatsızlığımın astım olmadığı bu operasyonla ortaya çıktı. Şimdi hiçbir ilaç kullanmıyorum. Çok rahatladım ve öksürüğüm de kesildi. Parçayı tespit eden ve çıkarılmasını sağlayan doktorlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Halife YALÇINKAYA/SİVAS, (DHA)