Ekonomi Nükleerde ağır fatura

Nükleerde ağır fatura

Paylaş
Nükleerde ağır fatura

'Rusya, Akkuyu Santralı'nın maliyetini yüzde 72 fazla gösterip elektriği pahalıya satıyor'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Mersin Akkuyu’daki nükleer santral inşaatı konusunda Rusya ile yapılan anlaşmanın, Türkiye’yi büyük zarara uğratacağını bildirdi. EMO, imzalanan devletlerarası anlaşmayla ilgili incelemesinde şu noktalara dikkat çekti: “Akkuyu’daki santralı inşa edecek olan Rus Atomstroyexport firması, 4.800 megavat kurulu güce sahip olacak santralın maliyetini 20 milyar dolar olarak açıkladı. Bu durumda, kilovat başına maliyet (birim maliyeti) 4.166 dolar.”

Ortalama iki kat fark var

“Oysa şu anda Rusya’da inşa aşamasında olan üç santraldan Nizhegorod’un birim yatırım maliyeti 1.958 dolar, Novovoronezh’in 2.083 dolar, Leningrad’ın 2.417 dolar. Yani Akkuyu için Rusya, kendi ülkesindeki en pahalı santral inşaatından yüzde 72 daha yüksek bir maliyet gösterdi. Maliyet yüksek gösterildiği için, santralda üretilen elektriğe de daha pahalı bir fiyat biçildi. Rusya, anlaşmayla Türkiye’ye 15 yıl boyunca ortalama 12.35 sent gibi yüksek bir fiyatla elektrik satma garantisi elde etti.”

Bağımlılık artacak

“Bu durumda, 15 yılda santralda üretilecek olan 415 milyar kilovatsaat elektrik için Türkiye, 51 milyar dolar gibi yüksek bir fatura ödeyecek. Ayrıca nükleer santralın sahibi, yüzde 100 hisseyle Rus Atomstroyexport firması olacak. Firma inşaatı bitirince, yüzde 49 hissesini satma planı da yapıyor. Yani Türkiye‘nin, Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulmak için giriştiği nükleer santral işinde geldiği nokta, kendi ülkesinde Rusya‘yı santral sahibi yaparak ‘nükleer bağımlılık’ geliştirmek oldu.”

Haberin Devamı