Ekonomi Obama, ekonomiden umutlu

Obama, ekonomiden umutlu

Paylaş
Obama, ekonomiden umutlu

Obama, ekonomiden umutlu

ABD Başkanı Barack Obama, kamuoyunun banka kurtarmalar konusundaki düş kırıklığının farkında olduğunu ancak, ekonominin bu yılki görünümü konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Obama, ABC televizyonuna verdiği demeçte, "Durumun daha kötüye gitmesini önlemek için finansal sistemi kurtarmak zorundaydık. Ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yılın başında gerekli adımları atmamız gerekiyordu" dedi.

ABD Başkanı Obama, "Ekonominin şimdi yeniden büyümeye başladığını görmekten mutluyum ve 2010 yılında ekonomide daha iyi bir görünüme sahibiz. Ancak, bu insanların hissettiği kızgınlığı ve düş kırıklığını geçersiz kılmıyor" diye konuştu.

ABD’de yüzde 10 oranındaki işsizlik oranının popülerliğine zarar verdiği Obama, Amerikalıların ekonomi konusundaki düş kırıklığının Senato’daki boş sandalye için Massachusetts eyaletinde yapılan seçimi Cumhuriyetçi aday Scott Brown’ın kazanmasına katkısı olduğunu ifade etti.
Bu arada, Obama yönetiminden bir yetkili, Obama’nın, ülkenin finansal düzenleme sisteminin yenilenmesi kapsamında finans şirketlerinin aşırı riske girmesini engelleyecek bir dizi önlem alınmasını açıklayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Obama’nın bu konuda, eski Merkez Bankası (Fed) Başkanı ve Obama’nın İktisadi Toparlanma Danışma Kurulu Başkanı Paul Volcker ile ABD Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) eski Başkanı William Donaldson ile görüşmeler yaptığı belirtildi. Volcker ve Donaldson, bankalara sıkı denetimler getirilmesini savunuyor.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, "Başkan, bazı lobilerin tüketicileri koruyacak bir kurum olmamalıyız demesi nedeniyle bu konuda uzlaşmayacak. Bu, Obama’nın vazgeçme niyetinde olmadığı bir konu" dedi.

Obama’nın bugün açıklayacağı önlemler, ticari bankaların spekülatif davranmasını ve finansal şirketlerin tüm ekonomi için risk oluşturacak kadar çok büyük olmasını engellemeyi amaçlıyor.

ABD yönetiminin uygulamayı düşündüğü önlemlerin, 1930 yılında Büyük Buhran dönemindeki Glass-Steagall yasasını akla getirdiği belirtiliyor. Ticari bankacılık ile yatırım bankacılığını ayıran bu yasa 1999 yılında yürürlükten kaldırılmıştı.

Bu kısıtlamaların, Bank of America, Goldman Sachs ve Citigroup’un da arasında bulunduğu bazı büyük ulusal bankaları etkilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı