Tamer Heper Ödeme belgelenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Ödeme belgelenmeli

Haberin Devamı

Bundan 10 yıl önce babam evini satışa çıkardı. Bir başkası alacağına ben talip oldum. Benim dairemi verdim üzerine de 10 bin TL verdim. Bir müddet sonra kardeşlerim babamızın ölümünden sonra nasıl olsa bu yeri alırız diyorlar. Avukatlara danıştım bir kısmı ‘alabilirler’ bir kısmı ‘alamazlar’ dedi sizin görüşünüz nedir?

T.E. Size konu hakkında bilgi aktarayım, bakalım sonuçta alabilirler mi çıkacak alamazlar mı çıkacak? Efendim aile içinde alışveriş elbette mümkündür. Satılacak bir mal illa da bir yabancıya satılır diye bir kural yok.

Aile fertleri arasında da alışveriş olur. Ancak aile içinde yapılan ayışverişlerde ne yazık ki ilk akla gelen ‘diğer mirasçılardan mal kaçırma’dır. Nitekim satış yapanın ölümünden sonra diğer mirasçılar hemen davaya sarılır.

Yok efendim “Aslında para ödemedi ama öyle gösterildi”, yok efendim “Mahfuz hissemiz bertaraf edildi”, yok efendim “Satış yapan yaşlıydı, akıl sağlığı yerinde değildi” falan. Bu iddialar mahkemece elbette incelenir. Bakılan hadise şudur: Alışverişte gerçekten bir bedel ödendi mi? Bazı hallerde bedel ödendi gibi gösterilir ama ödenmez.

Alan kimsenin maddi imkanı müsait midir? İşsiz güçsüz hiç parası olmayan para verip almış gibi mi göstermiştir? Satın alındı ise rayice uygun bir bedel ödenmiş midir veya satanın akıl sağlığı satış tarihinde yerinde midir? Yukarıda saydıklarımın içinde bir hususa dikkat çekeyim. Satış yapıldı ise “Rayice uygun mudur?” diye araştırıldığında yani satın alan korunmuş kollanmış, diğer mirasçılar bir takım varlıktan mahrum bırakılmış mıdır?

Bu husus araştırılırken aile içindeki satışlarda üçüncü kişiye yapılan satışa göre fiyatta bir miktar tolerans gösterileceği hususu gözardı edilmemelidir. Olayınıza gelince. Tapuda satış gösterildiğine göre bir satış değeri söz konusudur.

Sonra sizin verdiğiniz bir daire kayıtlarda açıkça görülmektedir, bir tek elden verdiğiniz 10 bin liranın ispatı kalmaktadır ki bu tür ödemeleri ispat bakımından banka hesabına yapılmasını önermekteyiz. Bu ödemeyi ispatlarsanız belki size ‘alamazlar’ diyen meslektaşlarım haklı çıkacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder