Ekonomi OKS’ye girmeyen işveren cezalı duruma düşebilir

OKS’ye girmeyen işveren cezalı duruma düşebilir

Paylaş
OKS’ye girmeyen işveren cezalı duruma düşebilir

‘Otomatik Katılım Sistemi’ne (OKS), bu aydan itibaren 10-49 çalışanı olan şirketler de dahil oluyor. Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, “Çalışanlarınızı mutlaka BES’e dahil edin; aksi halde cezalı duruma düşebilirsiniz” dedi

Türkiye’de 45 yaş altındaki çalışanların, çalıştıkları şirketler aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılmasına imkan sağlayan ‘Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) temmuz ayından itibaren yeni bir döneme girildi. Bu aydan itibaren 10-49 çalışanı olan şirketler de OKS’ye dahil olmaya başladı. Yaklaşık 4.1 milyon kişinin sistemde kalıp, tasarruf etmeye devam ettiği OKS’de bu ay da 3 milyonu aşkın çalışanın sisteme katılması bekleniyor. İşverenlerin, çalışanlara sistemi iyi anlatmaları gerektiğini vurgulayan Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez’in çok önemli bir uyarısı var: “Çalışanlarınızı mutlaka anlaşma yaptığınız bir emeklilik şirketiyle BES’e dahil edin; aksi halde cezalı duruma düşersiniz.” Türkölmez, çalışanlarını BES’e dahil etmeyen işverenlerin her bir çalışanı için 100 TL ödeyeceğini vurguluyor. Taylan Türkölmez’in verdiği bilgilere göre, OKS’ye dahil olması gereken şirketlerde önemli fireler de söz konusu.

Haberin Devamı

YÜZDE 40'I GİRİŞ YAPMADI

Ocak 2018’de 50-99 çalışanı olan yaklaşık 20 bin firmanın 12 bininin yani yüzde 60’ının sisteme dahil olduğunu belirten Türkölmez, yüzde 40’ının ise sisteme giriş yapmadığına dikkat çekerek, bazı işletme sahiplerinin OKS hakkında yeterince bilgi sahibi olmamalarının, söz konusu kaçakların temel nedeni olabileceğini kaydediyor. Güçlü bir hükümet sisteminin hayata geçeceği yeni dönemde OKS’de reformun da şart olduğunu vurgulayan Türkölmez, “Reform yaparken mutlaka hükümet, sektör temsilcileri, sendikalar, işveren temsilcileri bir araya gelmeli. Bir ‘çalıştay’ yapılmalı” diyor.

OKS'DE SABREDEN İYİ KAZANDI

Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, OKS’ye dahil olan çalışanlardan, cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalmaya devam edenlerin iyi getiri elde ettiğini vurguluyor. Türkölmez’in verdiği bilgilere göre, Ocak 2017’den geçen yılın sonuna kadar tüm OKS’deki emeklilik yatırım fonları, ortalama yüzde 11 getiri sağladı. Buna bir de yüzde 25 devlet katkısını eklediğimizde sistemde kalmayı sürdüren bir çalışan yüzde 36’lık bir getiri elde etti. Türkölmez, Allianz Yaşam Emeklilik’e ait 2017 yılı başında kurulmuş olan OKS Başlangıç Fonu’nun, yaklaşık 1.5 yıllık dönemde yüzde 18.53, Başlangıç Katılım Fonu’nun ise yüzde 14.3 kazandırdığını söyledi.

Haberin Devamı