Tuğçe Özcan Ömür boyu formda kalmak için 10 altın kural!
HABERİ PAYLAŞ

Ömür boyu formda kalmak için 10 altın kural!

Haberin Devamı

1- KAHVALTIYI ATLAMA!

Kilo vermek isteyenlerin en büyük hatası, güne kahvaltı yapmadan başlamaktır. Oysaki kahvaltı metabolizmanızı daha hızlı çalıştırır ve sizi gün içinde daha zinde ve enerjik yapar. Sadece kahve ile yetinme, mutlaka güne kahvaltı ile başla.

2- KAHVALTINI DOĞRU SEÇ, UZUN SÜRE TOK KAL!

Ne yazık ki birçoğumuz doğru kahvaltıyı bilmiyor. Sabahları simit, açma, poğaça, su böreği ya da kruvasan yemek size o an için pratik gelebilir. Ancak bu saydıklarımızın hiçbiri sizi tok tutmayacak ve kısa süre içinde yeniden acıktıracak. Üstelik de bu hazır hamur işi ürünler çok fazla yağ içerir. Bunların yerine sabahları protein açısından zengin bir kahvaltı yapmayı deneyin. Eğer kahvaltı için zamanınız kısaysa yulaf ile müsliyi karıştırıp süt ile tüketebilirsiniz. Bol taze yeşillik, haşlanmış yumurta ve beyaz peynirli kahvaltı tabağı; sebzeli omlet, meyveli yoğurt, tam buğdaylı küçük bir sandviç ekmeği içine yeşillik ve hindi fümeli soğuk sandviç de güne iyi başlamak için doğru bir seçim olabilir.

3- AŞIRI MEYVE TÜKETİMİ DE KİLO ALDIRIR!

Meyve yemek birçok kişi için masum görünse de, miktarı çok önemli. Eğer sadece meyve ile besleniyorsanız kilo vermeyi unutun. Tek seferde çok fazla miktarda meyve yemek de vücuda aşırı şeker yüklemesi demektir. Örneğin bal gibi tatlı yarım kavunu yediğinizde, çoğu zaman sütlü bir tatlıdan daha çok fazla şeker almış olursunuz. En sağlıklı meyveler yeşil elma, avokado, ananas ve lif açısından zengin olan çilektir.

4- SAĞLIKLI YAĞ TÜKETİN!

Hiç yağ almadan beslenme olmaz. Biz size yaşam boyu sağlıklı ve formda kalmak için kaliteli yağları tüketmenizi öneriyoruz. Örneğin fındık ve avokadonun içindeki yağ, vücut için çok faydalıdır. Somon balığı içindeki yağ ise yaşlanmayı geciktirir. Oysaki patates kızartmasının içindeki yağ sadece basenlerinizi büyütmenize yarar.

5- SPOR, SPOR, SPOR!

Sadece bir dönemlik değil, hayat boyu yapabileceğiniz bir sporu seçin. Terleyin, yorulun ve spor sonrası salgılanan endorfini iliklerinize kadar hissedin. Bu tamamen kişisel tercihinize bağlı. İsterseniz evinize yakın bir spor salonuna kaydolun, isterseniz iş çıkışı yarım saat açık havada yürüyüş yapın, isterseniz de hafta sonları pilates, zumba ya da kick boks kurslarına yazılın. Yüzmek de sizi sıkılaştırır ve forma sokar. Seçiminiz ne olursa olsun, bundan sonra onun sizin için bir yaşam biçimi olduğuna ikna olun. Motive olmak için kendinize spor giysileri ve aksesuarları satın alın. Sporu bir dönem için değil, kendi iyiliğiniz için yapın.

6- AKŞAM YEMEĞİ SAATİNİ ERKENE ALIN!

Geç yenen yemekler zor sindirildiği için kilo alımına neden olabilir. Yaşam düzeninize göre akşam yemeği saatinizi olabilecek en erken saate ayarlayın ve mutlaka hafif seçimler yapın. Yemeği ayakta ve hızlı yemek yerine, oturarak ve yavaş yavaş yiyin. Doyma sinyallerinin 20 dakika sonra algılandığını unutmayın. İkinci tabak için hiçbir zaman acele etmeyin.

7- KALİTELİ EKMEK SEÇİN!

Beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarın. Tam buğday, çavdar, kepekli ya da glutensiz ekmeklerden hangisi damak zevkinize hitap ediyorsa onu seçin. Sadece kahvaltılarda makul miktarda ekmek tüketin. Kepek ve tam buğday, sizi daha uzun süre tok tutar üstelik de bağırsaklarınız için daha faydalıdır.

8- KALORİ BOMBALARINI HAYATINIZDAN ÇIKARIN!

Bazı şeyler var ki hiç hesapta olmasa da üst üste birikince binlerce kaloriyi havadan almanıza neden oluyor. Örneğin gün içinde içtiğiniz buzlu kahveye dikkat edin. Üzeri kremalı, çikolata soslu büyük boy bir şekerli kahve çoğu zaman koca bir dilim pastadan daha çok kalori ve yağ içeriyor. Kokteyl ve davetlerde masadaki çerezlerde miktarı kaçtığı zaman tehlike oluşturuyor. Yemeklerinizi her zaman 2 kaşık sıvı yağ ile pişirin ve fazla tuzdan kaçının. Çayın yanında yemek için her zaman bisküvi aramayın. Bisküvi ve kurabiyelerin margarinden yapıldığını ve margarinlerin bel çevrenizi genişlettiğini unutmayın.

9- ÇAYINIZI ŞEKERSİZ İÇİN!

Çayınıza ve kahvenize şeker atmayarak çok büyük bir kalori yükünden kurtulabilirsiniz. İlk zamanlarda çay içmek size işkence gibi gelecek ama yılmayın. Sadece iki hafta içinde şekersiz çaya alışacaksınız. Üstelik daha sonra azıcık şeker bile size fazla gelecek. Türk kahvesini de sade olarak içmeye alışırsanız yıllardır hamallık yaptığınız şeker kalorilerinden kurtulacaksınız.

10- SU HAYATTIR!

Nerede ne yaparsanız yapın, ne kadar yoğun ve zamansız olursanız olun ama vücudunuzu asla susuz bırakmayın. Beyinde açlık ve susuzluğu algılayan yerler birbirine çok yakındır. Yani siz acıkmış olduğunuzu düşünürken, aslında beyniniz size susuzluk sinyali gönderiyor olabilir. Su içmek metabolizmanızı canlandırır, böbrekleri çalıştırır, tokluk hissi verir. Diyet yapın ya da yapmayın; her gün iki litre suyunuzu mutlaka tüketin. Eğer su içmek size zor geliyorsa, günlük tüketiminizi bölerek su içmeyi deneyin. Örneğin uyanınca iki bardak, öğleden önce 1 küçük şişe, akşamdan önce 1 küçük şişe ve yatmadan önce 1 bardak gibi. Özellikle uyanır uyanmaz içeceğiniz 2 bardak su, sizi toksinlerinizden de arındıracaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder