Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Korkuyorum öyleyse var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Korkuyorum öyleyse var mı?

Korkunun cinsel hastalığa faydası yok ama tedbirin var. Sonra içiniz içinizi yiyeceğine her türlü önlemi alın derim.

Korkuyorum öyleyse var mı

ÇARŞAFTAN HASTALIK BULAŞIR MI?

SORU: Hocam, ben iş için gittiğim yerde otel rezervasyonumda sorun çıktığı için kötü bir yerde konaklamak zorunda kaldım, başka seçeneğim yoktu. Ve gece de biriyle birlikte oldum. Özellikte yatak hijyeninden hiç emin değilim. Keza müşteri kitlesinden de hoşlanmadım. Dün döndüm ama orada geçirmek zorunda kaldığım 3 gece aklımdan çıkmıyor. Cinsel hastalıkların otel çarşaflarından, yataktan bulaşma riski var mı acaba? Klozetleri saymıyorum bile.

Haberin Devamı

CEVAP: Üzülerek söylüyorum ki çok çeşitli olan cinsel enfeksiyonların bir kısmı eşyadan ya da tuvaletten bulaşabilir. HPV’nin (insan papilloma virüsü) temel bulaş yolu tensel temasladır. Ancak nadiren de olsa tuvalet ya da vücut sıvısı kalıntısı yoluyla bulaş olabilmekte. Bence daha önemlisi, birlikte olduğunuz kişinin bir hastalığı olmadığından emin olmanız ve daha da önemlisi prezervatif yoluyla korunmuş olmanız. Yakın zamanda aklınızdaki soru işaretlerini silmek adına muayene olmanızı ve test yaptırmanızı önerebilirim.

Korkuyorum öyleyse var mı

BİRLİKTELİĞİM OLMADI AMA HPV POZİTİF ÇIKTIM

SORU: Hocam, ben en son 2 yıl önce eski eşimle birlikte olmuştum. Ve boşanma sonrası hayatıma kimse girmedi. Hiçbir temasım olmadı. Ancak HPV pozitif çıktım. Böyle bir şey olabilir mi? Tuvaletten ya da mağazalarda denediğim kıyafetlerden kapmış olabilir miyim?

CEVAP: HPV, vücuda girdikten sonra tipine bağlı olarak 2 ayla 6 yıl arası bir sürede vücutta kalabilir. Bu sürenin daha uzun olduğuna da rastlanmıştır. Dolayısıyla eski eşinizden kapmış olmalısınız. Bağışıklığınız kuvvetliyken gizlenen virüs, bağışıklığınız düştüğünde kendini ele verir. Yıllar sonra birden ortaya çıkması kuvvetle muhtemel bundandır. Tedavinize başlayın. Doktorunuzun da onayıyla tedavi olsanız dahi aşınızı yaptırın lütfen.

Korkuyorum öyleyse var mı

BEL SOĞUKLUĞU VARMIŞ

SORU: Hocam, biriyle tanıştım ve sadece öpüştük. Ama anlaşamadık ve görüşmek istemediğimi söyledim. Bunun üzerine bana mesaj atıp bel soğukluğu olduğunu ve bulaştıysa özür dilediğini söyledi. Hırsından beni kızdırmak için yaptığını düşünüyorum. Cinsel hastalık cinsel birliktelikle bulaşmaz mı? Sadece öpüşerek bulaşan bir şey mi bu?

Haberin Devamı

CEVAP: Bel soğukluğu, neisseria gonorrhoeae adlı bir bakteriden kaynaklanır. Adını ezberlemeniz gerekmiyor tabii. Bu bakteri genelde genital organ mukozasına ya da göz konjonktivasına yerleşir. Ve üzülerek söylüyorum ki öpüşmeyle bulaşması da mümkündür. İnsandan insana bulaştığını da ekleyeyim. Ama bazen insan müsveddelerinden de bulaşabiliyor işte. Bir insanla yakınlaşıyorsanız ona cinsel hastalıklarınızdan bahsetmek, bilgilendirmek zorundasınız. Gizlemeye ve karşınızdakini tehlikeye atmaya hakkınız yok. Korkmayın sakın. Tedavisi var. Ama önce muayene olun ve doğru muymuş, aptalca bir yalan mıymış öğrenelim.

Korkuyorum öyleyse var mı

SÜRTÜNMEYLE HIV BULAŞIR MI?

SORU: Hocam, sürtünmeyle HIV (AIDS) kapma olasılığı var mı? Çünkü nişanlımın benden önce çok fazla ilişkisi olmuş ve bu kadınların önemli bir kısmı da çok eşliymiş. Korkuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Sürtünmeyle de olsa cinsel temas esnasında vücut sıvılarımız HIV’in transferine sebep olabilir maalesef. Cinsel birleşmeyle aynı oranda risk teşkil etmez elbette. Ama yine de ‘olmaz’ diyemeyiz. İlişkiden 14 gün sonra test yaptırabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder