Hakan Çelik Org. Işık Koşaner'i çok zor 3 yıl bekliyor
HABERİ PAYLAŞ

Org. Işık Koşaner'i çok zor 3 yıl bekliyor

Genelkurmay Başkanlığı görevi Orgeneral İlker Başbuğ’dan Orgeneral Işık Koşaner’e geçti. Genelkurmay Karargahı’nda dün düzenlenen devir teslim törenini izledim, ardından verilen resepsiyona katıldım. 30 Ağustos Pazartesi akşamı Ankara’da Genelkurmay’ın ev sahipliğini yapacağı Zafer Bayramı resepsiyonunda devletin zirvesi ve askerler tekrar bir araya gelecek ve yeni dönem fiilen başlamış olacak.

Komutanların konuşmaları sırasında son iki yılda yaşananları düşündüm.

Türkiye’deki olayları anlatmak için “önemli”, “kritik”, “kırılma noktası”, “son şans” gibi kavramları ne kadar çok kullandık. Çünkü ülkede neredeyse her gün bu önem derecesinde geçti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un göreve başladığı günlerde kendisini çok zor günlerin beklediğini yazmıştık. Nitekim öyle de oldu. Askerin siyasete müdahalesi ile ilgili iddialar ve irtica tartışmaları bu dönemde de sürdü. Islak imza krizinden büyük terör saldırılarına kadar çok şey yaşandı.

Haberin Devamı

Bugün baktığımızda belki 2 yıl öncesine kıyasla daha zor günler geçiriyoruz. Tartışmalı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları asker sivil ilişkilerinin hâlâ sağlam bir zemine oturmadığını gösterdi.

Ergenekon, Balyoz ve Kafes gibi davalar toplumda önemli bir bölünmeye yol açmaya devam ediyor.

Referandum süreci, 2011 genel seçimi, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimi derken tansiyonu hayli yüksek dönemler yaşayacağız.

Bütün bu zaman diliminde Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda Org. Işık Koşaner oturuyor olacak.

Başbuğ’dan beklenti yüksekti

Org. İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olduğunda her şeyin bir önceki dönemden daha iyi olacağı tahmin ediliyordu. Org. Başbuğ’un entelektüel birikimini ve demokrasiye inancını herkes takdir ediyordu. Kendisinin farklı kesimlere ön yargısız yaklaşım göstereceği düşünülüyordu. Belki de tırmanan terör dalgası ve askerlerle ilgili ardı arkası kesilmeyen iddialar Org. İlker Başbuğ’un elini kolunu bağladı.

Bu dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nın yeni bir iletişim stratejisi izleyeceğini ilan etmesi -doğrusu- beni heyecanlandırmıştı. Ancak pek çok şeyle birlikte şeffaf ve medya ile eşit mesafede ilişki beklentim boşa çıktı. Güzel başladıkları bir dizi projeyi devam ettiremediler. Yapılanlarla birlikte yapılamayanların da içinde bulunduğu uzun bir bilanço var elimizde. Görevdeki ikinci yılının sonunda Org. Başbuğ’un elinden gelenin ancak bu kadar olduğunu, beklentileri çok yüksek tutmamak gerektiğini anladık.

Haberin Devamı

Org. Başbuğ gibi çok birikimli ve TSK’ya uzun yıllar hizmet etmiş bir asker olan Org. Işık Koşaner döneminin neler getireceğini birlikte göreceğiz.

Ertuğrul Günay neler söyleyecek?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay uzun yıllar boyunca Türkiye’de sol geleneğin etkili isimlerinden biri oldu. CHP’de yaşadığı sıkıntılı yılların ardından siyasette kendisine yeni bir yön çizdi ve AK Parti’ye katıldı. Parti içinde hızla yükselen ve milletvekili seçilen Ertuğrul Günay, AK Parti’nin farklı tabandan gelen insanlara açık olduğunun bir sembolü olarak öne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğunda çok başarılı bir performans çizen Günay, Avrupa’da yeni sol olarak tanımlanabilecek görüşlerini, çoğunluğu muhafazakar demokratlardan oluşan AK Parti içinde uyguluyor. Ertuğrul Günay yarın sabah 10.00’da Kanal 24’teki televizyon programıma katılarak son yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini anlatacak. Çok ses getirecek bir program olacağını tahmin ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder