Fatih Öztürk Ortaöğretim yönetmeliği değişti
HABERİ PAYLAŞ

Ortaöğretim yönetmeliği değişti

Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Gazete’de yayınlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile lise eğitiminin kurallarını yeniden yazdı diyebiliriz. Peki, 12 yıllık eğitimle zorunlu hale getirilen lisede neler değişti?

Özellikle öğrencileri ilgilendiren kısımlarını özetlemekte yarar var. Sınav dönemi yaklaştığında raporlu öğrencilerin sayısı artar, sınıflardaki öğrenci sayısı da azalır. Bakanlık, ortaöğretim kurumlarına devamı zorunlu hale getirdi.


[[HAFTAYA]]

Özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. 2 gün üst üste mazeretsiz devamsızlık yapan öğrenciye disiplin cezası uygulanacak. Velinin yazılı beyan etmesi özür belgesi kapsamında değerlendirilecek.

Yani devamsızlıkta velinin takip ve sorumluluğu artırıldı. Başarı puanı 45’ten 50 puana yükseltildi, başarı kriteri değiştirildi.

Yönetmeliğe göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak ve sınıf geçebilecek.

Uygulamadaki puan ve notla değerlendirme esasına dayanan ikili ölçme değerlendirme sistemi kaldırıldı. Onun yerine sadece puanı esas alan tekli değerlendirme sistemi getirildi. Öğrenciler yaz döneminde ortalama yükseltme sınavlarına girerdi.

Artık ortalama yükseltme sınavları yapılmayacak. Komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez gerçekleştirilecek.

Öğrenci okuduğu sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 olursa ‘sorumlu’ olarak dersten geçebilecek. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan getirildi.

Öğrenciye sınav notlarına itiraz hakkı tanındı. Lisede okuyanlara yaş sınırı getirildi. 18 yaşını dolduran öğrencinin lise kaydı silinecek. Bakanlık, yeni düzenleme ile evlenenlerin liseye kaydının yapılmayacağını Açık Lise ya da Açık Meslek Lisesi‘ne gönderileceğine karar verdi.

Lisede okurken evlenenler ise okuldan ilişikleri kesilerek Açık Lise’ye kayıt yaptırabilecek. Çeşitli nedenlerle örgün ortaöğretimle ilişiği kesilen öğrenciler Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi’ne yönlendirilecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder