Ekonomi Otomobil sahipleri dikkat!

Otomobil sahipleri dikkat!

Paylaş
Otomobil sahipleri dikkat!

Tüketiciler Birliği'nin yaptığı çalışmaya göre araç sahipleri indirimden haberi olmadığı için her yıl fazladan vergi ödüyor

Türkiye’de milyonlarca araç sahibinin, indirimli Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulamasını bilmediği için, son beş yılda fazladan vergi ödediği ortaya çıktı.

Star gazetesinin haberine göre, Tüketiciler Birliği, indirim kapsamına girdiği halde, indirimden yararlanmadığı için fazladan vergi ödeyen araçların listesini çıkardı.

Yapılan araştırmada, bu kapsamda değişik tip ve modellerde yaklaşık 500 aracın bulunduğu belirlendi. Araçların sahiplerinin fazladan ödediği vergi tutarı ise 500 liraya kadar yükseliyor.

İNDİRİMDEN NASIL YARARLANIRSINIZ?

Maliye Bakanlığı, araçların kasko değerlerini hesaplamadığı için, dilekçe vermeden hiçbir aracın vergisinde indirime gitmiyor. Vergiler, yaş ve silindir hacmi dikkate alınarak yapılan sınıflardan ödenmeye devam ediliyor. İndirimden yararlanmak için şu yolu izlemeniz gerekiyor:

Haberin Devamı
  • Öncelikle aracınızın kasko değerini sigortanızdan öğrenin.
  • Kasko değerinin yüzde 5’ini hesaplayın.
  • Çıkan sonuç, ödediğiniz yıllık MTV’den yüksek çıkıyorsa, fazladan ödeme yapmışsınız demektir.
  • Bu işlemin ardından, sigorta şirketinizden aldığınız kasko formu ile birlikte vergi dairesine giderek, düzeltme dilekçesi vereceksiniz.
  • Bu haktan, aracını kasko yaptırmayanlar da yararlanabilecekler.