Ekonomi 'Oy açıkla' baskısı maksadını aştı

'Oy açıkla' baskısı maksadını aştı

Paylaş
'Oy açıkla' baskısı maksadını aştı

Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun sözleri, sivil toplum kuruluşlarının oylarını açıklaması gerektiğini söyleyen hükümet üyelerinin bile tepkisini çekti

Korkutucu boyuta ulaştı

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan “Bitaraf olan bertaraf olur” diyerek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni (TÜSİAD) referandumla ilgili kurumsal görüş açıklamaya zorlamıştı. Tayyip Erdoğan’ın ardından bazı bakanlar ile hükümet yanlısı örgütler, tercih açıklamayan kuruluşlara yüklenmeye

Bu örgütlerden Hak-İş’in başkanı Salim Uslu’nun “Bunlar sivil toplum örgütü değil, sivil toplum konsomatrisi” sözleri, referandum baskısının geldiği nokta itibarıyla ekonomi dünyasını korkuttu.

Baskı ve tehdit dönemi

TÜSİAD, Salim Uslu’nun sözleri üzerine bir açıklamada bulunarak, “Ancak tercih açıklama baskısının tehdit aşamasına ulaştığı propaganda dönemi, kurumların bile dillerinin ayarının tamamen kaçmasına imkan tanımaktadır. Etik kavramların dışında kalan bu hakaretler, tarihe kara bir örnek olarak geçmiştir. Bu bir linç mantığıdır” dedi.

Haberin Devamı

TÜSİAD’ın eleştirisinin ardından, iş dünyasını kurumsal görüş açıklamaya çağıran bakanlardan Sanayi Bakanı Nihat Ergün dün bir açıklamada bulundu.

Yüz yüze bakacağız

Nihat Ergün katıldığı bir televizyon programında, birçok kişinin referandum ortamında maksadını aşan cümleler sarf ettiğini söyledi. Ergün şöyle devam etti: “Kırıcı olmaya gerek yok. İnsanlar görüşlerini açıklamadılar diye, ‘Evet’ diyorlar ya da ‘Hayır’ diyorlar diye eleştirilebilirler ama bunların dozajında olması lazım. Herkes yanlışının farkına varmalı. Referandum sonunda geçecek, 3-4 gün sonra böyle bir şey olmayacak gündemimizde ve yüz yüze bakabileceğimiz bir noktada olmalıyız.”