Ekonomi Özelden transfer memur dönemi

Özelden transfer memur dönemi

Paylaş
Özelden transfer memur dönemi

Özel sektörden kamuya yönetici atanmasını öngören Memur Yasası değişikliği, sendikalardan tepki gördü

Müsteşarı almak mümkün

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören 23 maddelik bir yasa tasarısı açıkladı. Dün Meclis’e gönderilen tasarı, kadın ve erkek memurların doğumla ilgili haklarını iyileştirmek, maaş farklarını azaltmak gibi çalışan lehine düzenlemeler içeriyor. Ancak tasarı, kamuda müsteşar, genel müdür gibi kadrolara özel sektörden yönetici atanmasını da öngörüyor. ‘Transfer memurların’ özel sektördeki görev sürelerinin, kamu görevinde geçmiş gibi kabul edilmesi düzenleniyor.

Kabul etmek imkansız

Sendikalar, Bakan Yazıcı’nın ‘kamuya dinamizm getirecek’ dediği ‘transfer memur’ maddesine büyük tepki gösterdi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Tasarı bizden kaçırılıp hükümetin ‘kozmik odası’nda hazırlandı.

Haberin Devamı

Yönetici ithalinin önü açılırsa, kamu hizmeti siyasi amaçla kullanılır hale gelir. Kabul etmemiz mümkün değil” dedi. KESK Başkanı Sami Evren de “Tasarı, kamuyu tasfiye etmeyi hesaplıyor, toplumsal yarar yok. Uluslararası sermayenin programına uygun bir yasa tasarısıdır” diye konuştu.

Doğum hakları artıyor

Yasa tasarısı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘3 çocuk yapın’ tavsiyesine uygun biçimde, doğum haklarını iyileştirmesiyle de dikkat çekiyor. Tasarı kabul edilirse, kadınların ücretsiz doğum izni hakkı 24 aya çıkacak. Kadın memurun yerine bu hakkı eşi de kullanabilecek. Babalık izni 3 günden 10 güne çıkacak. Eşini kaybeden erkek memur, ‘süt izni’ dahil, annelerin tüm izin haklarına sahip olacak. Hamile memura, 24’üncü haftadan itibaren ve doğumdan sonra 1 yıl süreyle, gece nöbeti ve vardiyası yazılmayacak.

Üç ay refakat izni

Çocuk yardımındaki ‘2 çocuk’ sınırının kalkması, yasa ile kalıcı hale gelecek. Bugün 700 bin çalışana aile yardımı, 2 milyon 400 bin çocuğa da çocuk yardımı ödeniyor. Devlet memurunun refakatinin zorunlu olduğu bir yakınının kaza geçirmesi veya hastalığı halinde memur 3 aya kadar aylıklı refakat izni alabilecek. Gerektiğinde bu süre 3 ay daha uzayacak. Toplu görüşmelere uygun olarak, emekli olan memura yüzde 50 fazla harcırah ödenecek. Bu yıl emekli olacak yaklaşık 40 bin memur, bu orandan yararlanacak.

Haberin Devamı