A. Yavuz Kocaömer 'Paralimpik ayıbı'
HABERİ PAYLAŞ

'Paralimpik ayıbı'

Haberin Devamı

Bu başlık 19 Eylül 2016 tarihli Bild Gazetesi’nin internet sitesinden. Şöyle diyor: “Onlar büyük başarılar elde ettiler, 57 madalya kazandılar. 155 engelli sporcumuz paralimpiklerde büyük övgü topladı. Ve dün Frankfurt’a indiler. Ama tamamıyla yalnız bırakıldılar.

Ne bir bakan, ne de Frankfurt Anakent Belediye Başkanı bu sporcuları onurlu bir şekilde karşılamak için zaman bulabildi. Sporcular tabii ki üzgündü.

Tekerlekli sandalye masa tenisinde 2 gümüş madalya sahibi Thomas Brüchle “Ben bunu da sportmence görüyorum. Lufthansa bize harika bir karşılama hazırladı. Önemli olan ailelerimizin orada olmasıydı” dedi.

‘Bakanımız kutladı’

Gülle atmada altın madalya kazanan Sebastian Dietz ise, “Resmi bir karşılamaya gerçekten çok sevinirdim. Bize olan saygı gösterilirdi” dedi.

Bunlara karşılık Frankfurt Anakent Belediye Başkanı sözcüsü ise, kendilerini şöyle savundu: “Bize ne zaman geleceklerine dair bir bilgi verilmedi. Ve bir karşılama töreni isteğinde de bulunulmadı.” (Bakar mısınız sporcuların karşılama töreni isteğinde bulunması gerekiyormuş).

Hessen Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Peter Beuth’un sözcüsü ise “Bakanımız 16-20 Eylül arasında Rio de Janeiro’daki Paralimpik Oyunları’na gitti ve atletlerimizi oyunların yapıldığı yerde üstün başarılarından dolayı kutladı.

Dünyanın öğrenmesi gerekiyor

Bir de Alman Milli Paralimpik Kafilesi’nin Rio’daki oyunlara gidişine bakalım. Almanya Cumhurbaşkanı Berlin’den Frankfurt Havaalanı’na gelerek diğer bakan ve yetkililerle kafileyi uğurlamıştı. Böylece herhalde görevlerini yerine getirdiklerini düşündüler.

Gördüğünüz gibi böyle aksaklıklara yalnız ülkemizde değil, Almanya gibi engelliler sporu konusunda çok ileri gitmiş bir ülkede dahi rastlanabiliyor. Yalnız ülkemizde değil, dünyanın en ileri gitmiş ülkelerinin bile engelliler sporunda daha öğrenmesi gereken çok şey var. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’nde, Olimpiyat’ta altın madalya alan sporculara, Paralimpik Oyunları’nda altın madalya alan sporcuların tam 5 misli fazla ödül verilmesi gibi.

Sizce suçlu hangisi?

Ormanda yaban eşeği ile tilki otun rengi konusunda tartışıyorlar. Eşek, otun renginin kırmızı, tilki ise yeşil olduğunu iddia ediyor. Tartışma büyüyüp kavgaya dönüşüyor ve birbirini yaralıyorlar. Ormanda huzur ve sükuneti bozdukları için aslan kralın huzuruna çıkarılıyorlar.

Her ikisi ifadelerini verip birbirinden davacı oluyorlar. Aslan kral, her ikisini iyice dinledikten sonra eşeğe berat, tilkiye hapis cezası veriyor. Tilki haklı olarak itiraz edip aslan krala otun rengini soruyor. Aslan kral tereddütsüz “Yeşil” diyor. Tilki, “Madem otun rengi yeşil ve ben iddiamda haklıyım. Eşeği berat ettirip bana ceza vermeniz haksızlık değil mi?” diye soruyor.

Aslan kral tilkiye dönüp “Eşekle tartıştığın için seni suçlu buldum” diyor. Yukarıda okuduğunuz hikayede, bazen kendimi yaban eşeği ile tartışan tilkiye benzetiyorum. Ama çok da pişmanım. Yaşamım süresince, özellikle engelliler konusunda birçok yaban eşeği ile tartıştım. Ama sevincim son birkaç senedir böyle tartışmalara girmemek.

Acun Ağabey sesimi duysun’

Beynimdeki ur nedeniyle duyma ve görme kaybı yaşıyorum. Devlet hastaneleri urun büyüklüğü nedeniyle masada kalırım endişesiyle ameliyatı yapmıyorlar.

Özel hastaneler ameliyat için para istiyor. Yakınım, ailem ve maddi gelirim yok. Ameliyat olamadığım için sağlığım gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Genç yaşımda ölmek istemiyorum. Sizden dileğim maddiyat değil, sadece ameliyat konusunda bana yardımcı olmanız. Önce Allah’a sonra size yalvarıyorum. Allah rızası için bana yardım edin.

Yücel Bozkurt M Tipi K.C.İ.K Müdürlüğü A/10 Koğuşu Beycuma/ Zonguldak

‘Bir tebessüm Yeter’
'Bu pazar arkadaşalrla Üsküdar Altunizade'de Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle açılan Tebessüm Kahve’ye uğradık. Burası çok özel bir yer, Down sendromlu kardeşlerimiz burada büyük bir sevgi ve özveriyle çalışıyor. Menü sade ve güzel. İç mekan, bahçe, çocuk oyun alanı, geniş park ve otopark alanıyla tam engelli dostu.

Engelleri birlikte aşalım Kahve, sıcak bir çorba içmek ve Down sendromlu kardeşlerimizle bir arada olmak için ideal. Yıllarca Amerika’da engellilerin sahip olduğu olanaklara şahit olduktan sonra bu imkan ve anlayışın ülkemizde de yaygınlaştığını görmek gurur veriyor.

Down sendromlu kardeşlerimiz sizleri ve desteklerinizi gördükçe tebessüm edecek. Sevgiyle ve tebessümle tüm engelleri aşabilmenin mümkün olduğunu görmek için sizler de bu güzel mekana uğrayın. İnanın vazgeçemeyecek, tekrar uğrayacaksınız.”

Denizhan Nacar Tebessüm Kahvesi Adresi: Barbaros Mahallesi Veysi Paşa Caddesi No:14 (Burhan Felek Köşkü Bahçesi) Üsküdar/İstanbul NOT: Üsküdar Belediyesi’ne sonsuz teşekkürler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder