Tamer Heper Pay farklı olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Pay farklı olmalı

Haberin Devamı

Binada 14 daire var. En üstteki iki tanesi müteahhidin. Bizim daireler 155 metrekare, müteahhidin daireleri 255 metrekare. Buna rağmen kat irtifakı kurulurken arsa payları eşit tutulmuş. Şimdi binada mantolama yapılacak ve tüm giderler eşit ödendiği için mantolama giderine de eşit katılmak istiyorlar. Bunun adil dağılımını nasıl sağlarız ? ● M.E.

Ortak giderler, yönetim planında aksine karar yok ise arsa payına göre ödenir. Bu nedenle de bugüne kadar üst kattaki dairelerin maliklerinin giderlere eşit katılması kağıt üzerinde doğru. Ancak 155 metrekare daire ile 255 metrekare dairenin aynı parayı ödemesi doğru değil.

Peki bu nasıl düzeltilir? Önce arsa paylarının nasıl hesaplanması gerektiğini söyleyeyim. Bağımsız bölümlerin arsa payları rayiç değerleri ile orantılıdır. 155 metrekare daire ile 255 metrekare daire arasında oldukça büyük fiyat farkı olacağı için arsa payları da farklı olur.

Bu işin temelden halledilmesi lazım. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde arsa paylarının yeniden tanzimi talebi ile dava açacaksınız. Davada bilirkişi bağımsız bölümlerin tek tek kat irtifakı kurulduğu tarihteki değerlerini tespit ile bu değerlerle orantılı arsa payı tespiti yapacak.

Ancak bu tespitin yapılmasında çok titiz davranılmalı. Çünkü bu tespit ancak bir defa yapılır ikinciye imkan tanınmaz. Son günlerde bu davalarda patlama var. Kentsel dönüşüm nedeniyle bina yeniden yapıldığında yeni binada daha büyük daireye sahip olmak için kat malikleri arsa payının yeniden tanzimi davası açıyorlar. Düşünün ki senelerce düşük arsa payı ile düşük katılım payı ödediler. O tarihte akıllarına gelmeyen şimdi akıllarına geldi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder