Aytül Farquharson Uyurken rüyada öğrenmek mümkün!
HABERİ PAYLAŞ

Uyurken rüyada öğrenmek mümkün!

Haberin Devamı

Hani büyüklerimiz derdi ya “Gece yastığının altına koy kitabını, rüyanda görürsün bütün öğrendiklerini; sınavdan iyi not alırsın” diye. Eğer büyüklerinize, bir fili kuyruğundan papatyaya bağlamanızı söylemişcesine ters ters bakıp tavır takındıysanız şimdi, ciddi bir özür borçlusunuz hemen söyleyelim! Son yıllarda yapılan araştırmalar rüyalarımız üzerinde yoğunlaşan ve rüya neden görüyoruz ya da rüyalarımız ne anlama geliyor gibi soruların cevabını arıyor. Harvard Tıp Fakültesi psikoloji hocalarından Deidra Barrett’e göre rüyalar beynin farklı bir biyokimya ortamında incelediği günlük düşüncelerden başka hiçbir şey değil.

Uyurken, uyanıkken üzerinde yoğunlaştığımız sorunlardan başka bir şey görmüyoruz. Her ne kadar rüyalarımız bazen saçma sapan olsa da, araştırmacılar rüya için gerekli olan uyku pozisyonunun beynimizin gerçek düşüncelerimizi algılayış şeklini etkilediğini gösteriyor. 1950’li yıllarda ünlü film Beautiful Mind’ın hayatını konu aldığı Nobel Ödüllü matematikçi John Nash ile birlikte MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) matematik dersi veren Don Newman adlı genç matematikçi rüyadan nasibini alanlardan.

Don Newman üzerinde çok uzun zamandır uğraşmakta olduğu matematik denklemini çözemez. Fakat bir gece rüyasında kendini MIT’deki ofisinde çalışırken görür. Aniden Prof. John Nash’in ofisine geliyordur ve ünlü profesör kendisine denklemin çözümünde yardımcı olacaktır. Don Newman sabah uyandığında aylardır üzerinde çalışıp çözemediği denklemi çözmüş olduğunu fark eder! Rüyalardan doğan yaratıcı güce verebileceğimiz örnekler burada bitmiyor. Frankenstein’in yaratıcısı Mary Shelley, Frankenstein karakterini ilk olarak rüyasında görmüş. Dr. Jekyll ve Mr. Hyde karakterlerinin yaratıcısı Robert Louis Stevenson da Shelly’nin ayak izlerini takip etmiş yaratıcılık konusunda.

Şarkı sözleri yazmış

Hepimizin bildiği ünlü şarkı ‘Yesterday’ nereden çıktı dersiniz? Beatles grubunun ünlü üyesi Paul McCartney’nin ünlü şarkığı ‘Yesterday’in de yaratılışı bir rüya ile gerçekleşmiş. Paul McCatney, rüyasında gördüğü şarkıyı ve sözlerini sabah uyanır uyanmaz notaya döktüğünü söylüyor. Ya Mahatma Gandhi’nin İngiltere’yi şiddet kullanmadan protestosu? Gandhi‘ye göre bütün hadise basit bir rüyasının sonucunda ortaya çıkmış yaratıcılıktan ibaret!

Derin uyku şart...


Uzun yıllardır araştırmalar bize artık ve hala şunu gösteriyor: Çalışıp yeni şeyler öğrendikten sonra yapılması gereken en önemli şey uyku uyumak. Araştırmalar derin uykunun yeni kazanılan bilgilerin depolanmasında ve hatırlanmasında olağanüstü önemli bir yeri var. Bu durumdan anne babaların yararlanabileceğini söyleyen uzmanlar yatmadan önce çocuklarla tekrarlanan derslerin en iyi sonucu almada etkili olduğunu hatırlatıyor...

Rüyalarımızdan nasıl maksimum fayda sağlayabiliriz?

1- Kafanızı kurcalayan sorunu yazın ve notu yatağınızın baş ucuna koyun. Ek olarak yanınızda bir kalem ve kağıt bulundurun.
2- Aklınızı kurcalayan sorun her ne ise, yatağa girmeden bir 10 dakika önce sorunu düşünmeye başlayın.
3- Yatağa girince problemi dikkatle inceleyin.
4- Uykuya dalmadan önce o konuda bir şeyler duymak ve görmek istediğinizi amaçlı olarak düşünün.
5- Uykudan uyanınca, hemen yataktan çıkmayın. Rüya ile ilgili hatırladığınız her şeyi bir kağıda not alın.

( 08.01.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder