Ekonomi Piyasalarda 'Evet' rallisi gelebilir

Piyasalarda 'Evet' rallisi gelebilir

Paylaş
Piyasalarda 'Evet' rallisi gelebilir

Referandum sonuçları piyasalardaki beklentilerin çok üzerinde geldi. Böylece bir 'ralli' ihtimali doğdu

Herkesin merakla beklediği referandum sonucu tüm kesimlerde olduğu gibi piyasa oyuncuları tarafından da büyük sevinç yarattı. Referandum sonucu, piyasaların beklentilerinin çok üzerinde geldi.

Analistler piyasaların ‘yüzde 50-55 seviyesinde evet’ oyunu fiyatlandırdığını kaydeden analistler, dün yapılan referandum sonucunun yüzde 60 seviyelerine yaklaşmasının Türk piyasalarında yeni bir rallinin başlamasına neden olabileceğini kaydettiler. Analistlere göre yurtdışı piyasalardaki olumsuz havadan ayrışacak yurt içi piyasalarda özellikle AK Parti’nin gelecek yıl yapılacak seçimlerde tek parti olarak yeniden iktidar olabileceği görüşlerinin güçlenmesinin yükselişte itici güç olacağını kaydettiler.

Yabancı ekonomistler de referandum sonrası oluşan sonuçlarla birlikte Türk piyasalarının yeniden fiyatlandırılacağını kaydettiler.

PİYASALAR NE OLUR?

BORSA: ABD’de çift dip tartışmaları, Avrupa’daki artan kriz endişeleri nedeniyle bozulan yurt dışı piyasalara bağlı referandum öncesi, bayram tatili nedeniyle kısa olan haftada son iki işlem gününde hafif satışların gözlendiği borsanın haftaya yükselişle başlaması tahmin ediliyor. Yüzde 50-55 seviyelerinin fiyatlara yansımış olması nedeniyle, referandum sonucunun beklentilerin üzerinde gelmesi borsanın hızla yeni rekor seviyelere yükselmesi bekleniyor. Endekste hedef 64 bin seviyeleri.

DOLAR: Yurt dışı piyasalardaki olumsuz hava nedeniyle yurt içinde bayram tatili öncesi 1.52 TL seviyesini geçen doların referandum sonuçlarıyla birlikte tekrar 1.51 seviyesinin altına gerilemesi bekleniyor. Yabancı girişlerinin artmasıyla dolarda 1.49 seviyelerinin test edilebileceği kaydediliyor.

FAİZ: Bono bileşik faizleri tarafında referandum sonrasında enflasyonun sakin bulunduğu ortamda yüzde 8 civarındaki hareketin devamı beklenirken, yabanmcı ilgisiyle birlikte yüzde 8 seviyelerinin altına inebileceği belirtiliyor.

TEK PARTİ İKTİDARI İHTİMALİ YÜKSELDİ

• BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ: Piyasada düşünülen baz senaryonun esasında piyasa açısından daha ötesinde bir gerçekleşme ile karşı karşıyayız. ‘Evet’ oylarının yüzde 50-55 aralığında olması bekleniyordu ama gerçekleşmeler ‘evet’ oylarının büyük farkla kazandığı yönünde. Piyasa açısından piyasanın yapacağı en büyük çıkarım, referandum sonucundan veya getirdiklerinden ziyade gelecek yıl yapılacak olan genel seçimlerde AK Parti’nin tek başına iktidar olabileceğinin daha güçlü şekilde gözleniyor olması. Tek parti iktidarı ihtimalinin kuvvetleniyor olması da piyasa algılaması olarak mevcut pozitif seyrin yurt dışından bağımsız olarak devam edeceğini gösteriyor.

RALLİ YAŞANIR

• Ekspres Yatırım Genel Müdürü Haldun Alperat: Piyasanın fiyatladığı ‘evet’ çıkmasıydı. Ama bu sonuç genel olarak politik istikrarın, AK Parti’ye güvenin devam ettiğini gösteriyor. Dışarısı bozulmazsa bu piyasa için olumlu. İMKB’de pazartesi açılış itibariyle küçük bir ralli olur, 1 hafta 10 günlük süreçte yüzde 5’lik artı etkisi olur.”

YABANCI GİRİŞİ ARTAR

• Gedik Yatırım Analisti Yunus Kaya: Sonuç piyasa beklentisinin oldukça üzerinde geldi, bu son gelen yüzde 60 civarı piyasanın hoşuna gidecek bir olay. İMKB şimdi 61 bin seviyelerinde. Temmuzda yabancı para girişi vardı ve referandumu alıyorlardı bu yabancı para girişinin artacağını düşüyorum. Piyasanın yarın yaklaşık yüzde 1.5-2 civarında bir açılış olabilir sonra alışlar devam edebilir. Endekste hedef 64.000.

POZİTİF ETKİSİ OLACAK

• HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel: Sonuçların piyasalar açısından pozitif etkisinin olacağını düşünüyorum. Piyasalar yüzde 55’e kadar fiyatlamıştı zaten. Tek parti hükümeti ihtimalini kuvvetlendirten bir sonuç olacaktır diye düşünüyorum.

(HaberTürk)

Haberin Devamı