Gündem PKK'lıların cesetlerine işkence iddiası

PKK'lıların cesetlerine işkence iddiası

Paylaş
PKK'lıların cesetlerine işkence iddiası

Diyarbakır İHD Şube Yöneticisi Mehmet Raci Bilici, çatışmalarda öldürülen PKK'lıların cesetlerine işkence yapıldığını ve kimyasal silah kullanıldığını iddia etti

İHD Diyarbakır Şubesi’nde, avukatlar Serdar Çelebi ve Rahşan Bataray ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Raci Bilici, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen PKK’lıların cesetlerine işkence yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Çatışmaların başlamasıyla birlikte Güneydoğu’da hak ihlallerinin arttığını öne süren Bilici, her gün havalanan uçakların bu ülkenin dağını taşını bombaladığını ve ülke gençlerinin cenazelerinin evlerine döndüğünü söyledi.

Köy yakma iddialarını tekrarlayan ve orman yangınlarındaki artışın 1990’lı yılları hatırlattığını ileri süren Bilici, PKK’lıların cesetlerine işkence yapıldığı iddialarına ilişkin şunları söyledi:

“Ancak bizi asıl bir araya getiren ve tepki göstermeye iten konu ise kamuoyuna da yansıyan PKK militanlarının cenazelerine yönelik yapılan insanlık dışı uygulamalardır.

Basın yayın organlarında izlediğimiz ve daha sonra bize de ulaşan bu görüntüler adeta kanımızı dondurmuştur. ‘Vahşet’ olarak nitelenebilecek bu görüntülerde, cesetlerde yapılan tahribatın yanında, kimyasal silah kullanılmış olabileceği iddialarını gündeme getiren emarelerin de olması, biz insan hakları savunucularını daha da kaygılandırmıştır.

"İNSANLIK SUÇU"

Örgüt militanlarının cenazelerine yönelik bu uygulamalar bir ‘insanlık suçu’ olup, cenazeleri bu hale getiren yetkililerin nefreti ve tahammülsüzlüğü, geldiğimiz noktayı özetler niteliktedir.

Bu uygulamalar gerek ulusal mevzuatımız, gerekse Cenevre Savaş Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerde koruma altına alınan birçok hakkın ihlali niteliğinde olup, ailelere de yapılmış bir işkencedir ve toplumda ağır bir travmaya neden olmuştur.”

İHD yöneticisi Mehmet Raci Bilici, işkence iddialarının halklar arasındaki ‘ayrışma’ duygusunu arttırdığını da iddia ederek, toplumda büyük bir öfke birikmesine neden olduğunu belirtti.

Cem EMİR-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR (DHA)

2