Hakan Çelik Putin’in sözleri tarihi önemde
HABERİ PAYLAŞ

Putin’in sözleri tarihi önemde

Haberin Devamı

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da katledilmesi Moskova tarafından büyütülebilir ve ikili ilişkiler feci bir yere götürülebilirdi. Böyle olmadı. Türkiye, cinayetin işlendiği andan itibaren büyük üzüntüsünü ortaya koydu. Olayın aydınlatılması için çok hızlı şekilde mekanizmalar devreye sokuldu. Rusya’dan gelen inceleme heyeti soruşturmaya davet edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hemen arayarak üzüntüsünü dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım da Rus muhataplarıyla temas kurdu. Olayın ilk şoku atlatıldıktan sonra serinkanlı açıklamalar gelmeye başladı. Putin dünkü 4 saatlik basın toplantısında bu konuya da geniş yer ayırdı. Putin sadece Andey Karlov cinayeti değil, uçağın düşürülmesi konusunda da çok çarpıcı şeyler söyledi.

Bu suikastı ikili ilişkileri bozmaya dönük bir saldırı olarak gördüklerini ifade etti. Buna karşın Türk-Rus ilişkilerinin etkilenmeyeceğini, tam tersine her alanda daha yakın işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Hatta bir adım daha ileri giderek uçağın düşürülmesi süreciyle ilgili görüşünün değişmekte olduğunu anlattı. “Olayın başında bu emri Türk devlet yetkililerinin verdiğini düşünüyordum fakat sonraki gelişmeler durumun farklı olduğunu görmemizi sağladı” gibi bir değerlendirme yaptı. Putin’in çıkışı eminim Ankara’yı çok rahatlatmıştır. Şöyle bir şey daha var; uçağın düşürülmesi ve Ankara’daki büyükelçi suikastının arkasında FETÖ bağlantılarının olduğu kesinleşirse çok ilginç gelişmeler yaşanacak demektir.



Washington yönetimi 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Amerikan istihbarat kuruluşlarının olduğuna dair iddiaları sert şekilde eleştiriyor. Ancak FETÖ konusunda adım atmak ve Türkiye’nin taleplerine yanıt vermekte hayli isteksizler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karlov cinayetinin arkasında FETÖ’nün olduğunu açıklamışlardı. Putin de gizli bir ele işaret ediyor. Rus liderinin Türk tezlerine yaklaşan son değerlendirmesinin Amerika’da nasıl bir etki yaratacağını merakla bekliyorum.



CNN Türk’teki Hafta Sonu programıma bugün 10.00’da Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuk olacak. Sığınmacılar konusunda olağanüstü bir performans gösteren şehirde neler yaşandığı ve Suriye krizinin Türkiye’ye etkilerini konuşacağız. Yarın sabah ise gazeteci ve akademisyen Soli Özel ile bu yıla damgasını vuran önemli gelişmeleri değerlendireceğiz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder