Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmi çektirmek şart
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi çektirmek şart

Haberin Devamı

Bebek sahibi olmayan kadına bazı tahliller yapılıyor, rahim filmi çekiliyor. Rahim filmi çektirmeden yumurta büyütme ya da çatlatma için ilaç verilirse yanlış olur. Çünkü tüpler tıkalıysa bu hormonlar boşu boşuna kullanılır.

1 seneyi doldurayım mı?

31 yaşındayım. 5 yıllık evliyiz. 6 aydır eşimle gebelik olmuyor. Doktora gittim, tahliller temiz. RRahim filmi çekilmedi. 2 kez yumurta çatlama iğnesi yapıldı. İlk iğnede kist oluştu 2 ay hap kullandım. Doktora gitsem mi yoksa 1 yılın dolmasını mı beklesem mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim eşinizin spermine ve sizin rahim filminize bakılmas. Ayrıca yumurta büyütme veya çatlatma gibi ilaçların rahim filmi çekilmeden veya sperme bakılmadan kullanılmasını, biz üreme tıbbıyla uğraşan cerrahlar olarak pek önermiyoruz. Keza tüpleriniz kapalıysa ya da eşinizin sperminde sorun varsa bu hormonları boşuna kullanmış olacaksınız. Beklemek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurarak eksik tahlillerini tamamlamalı ve ne yapılması gerektiğini öğrenmelisiniz.

Hapı içmeyi unutuyorum

Doğum kontrol hapı kullanıyorum ve sigara içiyorum. Bazen unutuyorum, sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama 35 yaşın üstünde doğum kontrol ilaçlarıyla birlikte sigara kullanımını önermem. Hele kadının yaşı 40’ın üstündeyse felç gibi geri dönüşümsüz ciddi sorunlara yol açabilir. Sigarayı bırakmanızı ya da başka yönteme geçmenizi öneririm. Anladığım kadarıyla ilacı uyum sorununuz mevcut. Bu durumda ilacın koruyuculuğu azaldığından sizin için en doğrusu başka korunma yöntemi olacaktır.

Bebeğimi alacaklar

Myom ameliyatı oldum. 4 ay sonra hamile kaldım ama bebeğim karnımda öldü. Şu an 6 haftalık hamileyim. Kesede bebeği gördük ama kalp atışları yok. Doktorum kürtaj yapılması gerektiğini söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıpları birçok kadının başına gelebilir. Öncelikle 1 hafta daha bekleyin. Eğer 7’nci haftaya kadar hâlâ kalp atışı gözlenmediyse o zaman doktorunuz kürtaja karar verir. Nadiren geç yumurtlamalar nedeniyle bebeğin kalp atışları daha geç fark ediliyor olabilir. Sonrasında mutlaka her 2 bebeğinizi de neden kaybettiğinize dair detaylı araştırma yapılmalıdır. Bu tetkikler arasında yapılması gereken başlıcaları rahim filmi, sizin ve eşinizin genetik testi (kromozom analizi) var. Bunların sonuçlarına göre nasıl bir yol izleneceğine karar verilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder