Ramazan Bereket ve huzur ayı

Bereket ve huzur ayı

Paylaş
Bereket ve huzur ayı

Ramazan, oruç tutmayla anlatılmayacak kadar değerli ve önemli bir aydır. Sofraların bereketlendiği, dünyevi kaygılardan uzaklaşıldığı rahmet zamanıdır.

İnsanda zıtlar birleşmiştir. Bedenle ruh, madde ile mana iç içedir. İnsanın mutluluğu bu iki farklı unsurun dengede tutulmasına bağlıdır. Maddi yönümüz daha somut olduğu için, ruhi güçlerimizi gölgelemek ve ona baskın çıkmak eğilimindedir. Bu eğilim sürekli ve etkili olursa insanın ruhunun olgunlaşması engellenmiş olur. O bakımdan bedenin ruha boyun eğmesi için, bedenin gücünü sınırlı tutmak ruhunkini artırmak gerekir.

Haberin Devamı

MELEK ÖZELLİĞİ

Bu gayeye ulaşmada açlık, susuzluk, cinsel arzuları sınırlama, dilin, kalbin, zihnin ve öteki organların denetim altına alınması en etkili yoldur. Yememe ve içmeme bir melek özelliğidir. İnsan böyle bir rejimi benimsemekle, meleklere benzemeye çalışmış olur. Asıl önemlisi, bunu sırf Allah’ın buyruğunu yerine getirmek için yaptığından, Allah’a daha fazla yakınlaşmış olur. Böylece inanmış insanın en son gayesi olan Allah’ın hoşnutluğunu elde eder. Helal olan yiyecek ve içeceklerden uzak durduğumuz gibi;

  • Dilimiz yalandan,
  • Ellerimiz haram işlerden,
  • Midemiz haram lokmadan,
  • Gözlerimiz harama bakmaktan,
  • Kulaklarımız yalan ve dedikodu dinlemekten,
  • Ayaklarımız kötü işler peşinde koşmaktan uzaklaşarak oruçtan nasibini almalı ve ömür boyu böyle devam etmelidir.

ORUÇ GÖNÜL GÖZÜNÜ AÇAR

İbadetlere değer katan en önemli özellik ihlastır. İhlas, bir işi sadece Allah için yapmak demektir. Oruç bu özelliği çok iyi yansıtır. Çünkü bir kimsenin oruçlu olup olmadığını bilemeyiz. Bunu ancak Allah’la kendisi bilir. Yüce Allah “Oruç doğrudan doğruya benim içindir, onun karşılığını ben vereceğim” der. O bakımdan oruçlu kişi, ihlası zedeleyecek tavırlardan uzak durmalıdır. Oruç tutan kişi, Allah için olması gereken orucunu çevresine sıkıntı vererek, yahut kayırma veya ilgi bekleyerek manevi değer kaybına uğratmamalıdır. Hz. Mevlana şöyle düşünür: Oruç, ağzı bağlanmaya karşı gönül gözünün açılmasına yarar. Can gözünün açılması, bedeni güçleri etkisiz hale getirmekle mümkün olur. Gönül gözü kör olanları hiçbir ibadet aydınlatamaz.

Haberin Devamı

DİNİN GAYESİ

Din, Allah’ın, insanlara peygamberleri aracılığı ile gönderdiği bir sistemdir. Bu sistem, akıl sahiplerini kendi istekleri ile dünyada huzur ve saadete, ahirette sonsuz mutluluğa ulaştırır. Din, bize yaratılışımızın amacını, Allah’a karşı yükümlü olduğumuz görevleri öğretir. İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı tanıtır ve iyiye ulaşmanın yollarını gösterir. Din, insanı ruhen yükseltir, ahlaken olgunlaştırır. Fertlerin birbirlerinin haklarına saygılı olmalarını ister. Uyulması gereken hak ve görevleri belirler. Kısaca; dinin gayesi, insanı hem dünya hayatında, hem de ahirette mutluluğa kavuşturmaktır. Bize düşen görev, dinin gösterdiği yolda yürüyerek bu mutluluğa ulaşmaktır.