Dini bilgiler Ba's nedir? İslamiyette Ba's ne anlama gelir, nasıl olacak?

Ba's nedir? İslamiyette Ba's ne anlama gelir, nasıl olacak?

Paylaş
Ba's nedir? İslamiyette Ba's ne anlama gelir, nasıl olacak?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Ba's kelimesi birden çok anlama gelir. Bu sözcüğün ilk anlamı ise, uyandırmak ve diriltmektir. Aynı zamanda peygamber olarak uyarmak ve göndermek anlamına da gelir. İslam dininde çok önemli bir yere sahip olan ahiret inancının merkezinde ise, Ba's yer alır. Ba's nedir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Arapçada bulunan bazı özel isimler ise, ek almamasına rağmen kesme işareti ile ayrılır. Bu nedenle de aslında kelimenin Bas değil de Ba's şeklinde yazılması gerekir.

Haberin Devamı

Ba's nedir?

Ba's kelimesi, kullanıldığı yere ve cümleye göre farklı anlamlara gelir. İlk anlamı diriltmek olarak bilinen bu sözcük, mecazi anlamda da bir kişiyi gaflet uykusundan uyandırmak ve ona ikaz etmek anlamına gelir. Ba's kelimesi sözlükte, "birini uykudan uyandırmak, diriltmek, kaldırıp harekete geçirmek" gibi çeşitli anlamlarda kullanılır.

Ba's kelimesi, genel olarak da Allah'ın Hz. İsa gibi bazı peygamberlerin tüm ölüleri diriltme mucizesi, herhangi bir şeyi yeniden yoktan var etmesi, Hz. Peygamber'in düzenlediği en fazla üç kişilik askerî müfreze gibi ıstılahi anlamlarının yanında İslâmî literatürde en sık ve asıl olarak, "kıyamet gününde Allah'ın ahiret hayatını başlatmak için ölüleri yeniden canlandırması ve ölüleri kabirlerinden çıkararak hayata yeniden göndermesi" manasında kullanılır.

Haberin Devamı

İslamiyet’te Ba's ne anlama gelir?

 İslamiyet’te ahiret inancı en temel itikatlardan bir tanesidir. Her Müslüman, öldükten sonra Allah'ın huzurunda toplanacağına ve yeniden diriltileceğine inanır. Ba's kelimesi ise Allah'ın mahşer gününde tüm ölüleri hesaba çekmesi ve diriltmesi anlamına gelir.

İslamiyet inancına göre dünya, bir rüya ve vehimden ibarettir. Asıl hayat içinde ise, sonsuza kadar yaşayacağımız yer aslında ahirettir. Bu bakımdan Ba's kelimesi hem diriltmek hem de uyandırmak anlamına gelir.

 İslamiyet’te Ba's nasıl olacak?

Ba's inancı, küçük bazı farklılıkları olmakla birlikte İslâmiyet'ten önce eski İran, Mısır, Çin ve Hint dinlerinde de olduğu gibi, Hıristiyanlık ve Yahudilik'te de vardır. Kur'an'da ifade edildiği gibi Câhiliye devri, Araplarının büyük bir bölümü ölümden sonraki dirilişi inkar eder. Fakat bir kısmının bu inanca inandığı bilinir.

Kıyamet hallerinden bir tanesi olan Ba's Kur'an, icma ve sünnet ile sabit olduğu için İslâm dininde yer alan iman esaslarından bir tanesidir.

Bunu inkâr eden kişiler ise, dinden çıkmış kabul edilir. Kur'an'da kıyamet gününün mutlaka bir gün geleceği, kabirlerin açılacağı, yeryüzünün, içinde bulunan tüm ağırlıkları dışarıya atacağı ve Allah'ın ölen tüm insanları yeniden dirilterek adeta yerden ot bitirir gibi topraktan yeniden çıkaracağı bildirilmiştir.

Haberin Devamı