Ekonomi 'Referandum etkilemez'

'Referandum etkilemez'

Paylaş
'Referandum etkilemez'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir Anayasa referandumunun ekonomik ve siyasi istikrarı zedeleyeceği kanısında olmadığını söyledi

Maliyetli bir süreç

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir Anayasa referandumunun ekonomik ya da siyasi istikrarı zedeleyeceği kanısında olmadığını belirterek, “Türkiye’nin demokratikleşmesi ekonomik kalkınması kadar önemli, belki daha önemlidir” dedi.

‘Elektronik Fatura Projesi’nin tanıtıldığı toplantıda soruları yanıtlayan Şimşek, “Referandum çok maliyetli bir süreç değil, sıkıntı olmayacaktır” diye konuştu. AKP’nin, mart sonuna kadar Anayasa değişikliğini Meclis’e götürmesi bekleniyor.

Türkiye’nin temeli sağlam

Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Ortam ekonomik istikrarı etkileyecek nitelik kazanırsa ekonomide olumsuz etkisi olabilir. Ama Türkiye’nin temelleri sağlam.

Olası bir referandumun gerek ekonomik, gerek siyasi istikrarı zedeleyeceği kanısında değilim. Demokrasinin ekonomik kalkınmayla at başı götürülmesi gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınma için temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi lazım. Referandum bütçe üzerinde kalıcı etki yaratmayacaktır.”

Bütçe performansı iyi

Son 1-2 ayın bütçe uygulamaları performansının son derece iyi olduğunu kaydeden Şimşek, “Dünyada ve Türkiye’de büyük bir şok yaşanmazsa ki bu çok düşük bir olasılık, bütçe performansı, bütçede öngörülenden daha iyi olacak” dedi.

Şimşek, enflasyonun tekrar çift haneye çıkmasının üzücü ama sürpriz olmadığını belirterek, “Geçici bir artış öngörülüyordu. Bir önceki aya bakıldığında çekirdek enflasyon yüzde 4 civarında. Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz” diye konuştu.

Gelir İdaresi özerk olacak

Şimşek, Gelir İdaresi’ne önümüzdeki bir-iki ay içinde özerklik sağlayacak bir yasal düzenlemeye gidileceğini söyledi. Gelir İdaresi’nin denetim birimlerinin güçlendirilmesinin ciddi bir konu olduğunu belirten Şimşek, “Başlangıçta idarenin mali imkanları ve personel anlamında esnek ve özerk olacağı bir yapı için adım atacağız” diye konuştu.

2

Haberin Devamı