Ekonomi Rekabetle gaz ucuzlayacak

Rekabetle gaz ucuzlayacak

Paylaş
Rekabetle gaz ucuzlayacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, ithalat yapılan doğalgazın yüzde 25'inin kademeli artacak şekilde özel sektöre devredileceğini söyledi

Özel sektöre devredilecek

Dünya’nın önde gelen enerji şirketleri dün Ankara’da enerji piyasasındaki özelleşme sürecini ve sorunlarını masaya yatırdı.

Enerji Zirvesi’ne katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, ithalat yapılan doğalgazın yüzde 25’inin, kademeli artacak şekilde özel sektöre devredileceğini söyledi.

Uzmanlar, özel sektörün girmesiyle rekabetin artacağını ve bunun gaz fiyatına indirim olarak yansıyacağını belirtti.

Yüzde 10’luk talep oluştu

Shell, Aksa, Petrol Ofisi gibi şirketlerin sponsorluğunda gerçekleşen ‘Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Yıldız, serbestleşmeyle ilgili mevzuat çalışması yaptıklarını belirterek “Özel sektörün daha fazla rol alacağı bir rota lazım.

Şu anda, doğalgazın yüzde 65’inin özelleşmesi için çıkılan ihalede yüzde 10’luk talep oluştu. Bunu yüzde 25’lere çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Azeri gazında sorun yok

Taner Yıldız, Azerbaycan’la fiyatta mutabık kaldıklarını da belirterek Şahdeniz 2’de fiyatta ve miktarda anlaştıklarını kaydetti.

Azeri gazında geriye dönük ödeme detaylarına girmediklerini ancak nakit durumunun müsait olduğunu belirten Yıldız, “Transit geçişlerle alakalı Botaş ve Socar kendi aralarında prensip anlaşması sağladılar. Önümüzdeki ay anlaşma kağıda dökülecek” dedi.

Haberin Devamı