Gündem Rize ve Artvin'den tulum sesleri

Rize ve Artvin'den tulum sesleri

Paylaş
Rize ve Artvin'den tulum sesleri

Rize ve Artvin'de tulum festivaline 11 ülkeden katılım

RİZE ve Artvin'de, 1- 6 Temmuz tarihleri arasında 1’inci Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali düzenlecek. Festival kapsamında tulum ve türlerinin çalındığı 11 ülkeden gelecek katılımcılar ağırlanacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklama yapan Çamlıhemşin Belediye Başkanı Bağımsız İdris Lütfü Melek, bu yıl ilk kez düzenlenecek festivalin Artvin’in Hopa İlçesi ile Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası’nda yapılacağını söyledi.

Festivale, tulum ve türlerinin çalındığı Türkiye ile birlikte aralarında Bulgaristan, Gürcistan, İtalya, Fransa, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Bosna Hersek ve Yunanistan’ın yer aldığı 11 ülkeden katılım olacağını ifade eden Melek, amaçlarının yörenin vazgeçilmez nefesli çalgılarından olan tulumun dünyadaki benzerleri ile buluşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Melek, “Festivale bu ülkelerden gelecek halk oyunları ekipleri de katılacak. Festival sayesinde ülkeler arasında kültür etkileşimi sağlanması amaçlanıyor. Bu sayede halk oyunlarımız ve ülke kültürlerinin gelişmesi de sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu’nun kuzeydoğusunda Rize ve Artvin kentlerinde kullanılan nefesli bir halk çalgısı olan tulum, tüyleri temizlenen oğlak derisinden delik yerleri bağlanarak gövde bölümü elde edilir.

Ön ayaklardan birine lülük, birine de nav takılarak yapılır. Ağızlıktan üflenerek şişirilen enstrümanda sıkışan hava nav içinde bulunan zimbona gelir ve burada parmaklarla istenilen ses elde edilir.


Muhammet KAÇAR / (DHA)