Ekonomi Rusya'nın suyunu Türkler taşıyacak

Rusya'nın suyunu Türkler taşıyacak

Paylaş
Rusya'nın suyunu Türkler taşıyacak

Karamancı Holding'e bağlı Superlit Boru, Rusya'nın yakın dönemde yenilemeyi planladığı su şebekesine talip oldu

Gülşah KARADAĞ / MOSKOVA

Haberin Devamı

Sosyalizm yıkılır yıkılmaz

Türk firmaların akınına uğrayan Rusya’da, 20 yıldır büyük yatırımlar gerçekleştirildi. Türk firmaları Rusya’yı büyük iş merkezleri, gökdelen ve sitelerle tanıştırırken, ülkenin su şebekesi de alarm vermeye başladı. Yüzde 65’i kullanılamaz hale gelmiş su şebekesinin yenilenmesine de yine bir Türk firması talip. CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) boru üreticisi Superlit, Rusya’yı, 25 yıl ömürlü çelik borular yerine, 50 yıl ömürlü CTP ile tanıştırmak istiyor.

Altyapıda aktör olacağız

Rusya’da su şebekesinin yenilenmesi konusunun geçen yıldan beri gündemde olduğunu belirten Superlit Başkan Yardımcısı Önder Eren, amaçlarının Rusya’nın altyapısının yenilenmesinde önemli bir aktör haline gelmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya’nın çelik boru kullanma alışkanlığı bulunduğunu ifade eden Eren, “CTP hem daha uzun ömürlü hem daha rahat döşeniyor. Çelik boru kaynakla bağlanırken, CTP iç içe geçirilerek yerleştiriliyor. Rusya’daki çelik boru lobisini kırmaya çalışacağız” diye konuştu.

Fabrika kurma planı yapıyor

Rusya’daki etkinliğini artırmak isteyen Superlit bu amaçla başkent Moskova’da 1-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ‘2010 ECWATECH: Ekoloji-Su-Teknoloji Fuarı’na katıldı.

Fuarda kendilerini Rusya’nın altyapı faaliyetini yürüten proje bürolarına tanıtmak istediklerini vurgulayan Önder Eren, “Rusya’da daha önce Saint Petersburg ve Dağıstan’da işler yaptık. Yıl sonuna kadar burada bir büro açacağız. 5 yıllık projeksiyonumuz içinde Rusya’da fabrika kurmak var” açıklamasında bulundu.

5 yıllık hedef iddialı

Düzce’deki fabrikasında üretim yapan Superlit, 2008’de Romanya’da da fabrika kurdu. Düzce’de 3, Romanya’da 1 üretim hattı olan firma, 5 yıl içinde 80 milyon dolar yatırımla 4 yeni fabrikada 7 üretim hattı kurmayı hedefliyor.

Önder Eren, geçen yıl 90 milyon dolar olan ciroyu da 400 milyon dolara çıkarma planıyla hareket ettiklerini bildirdi. Türkiye’de 240, Romanya’da 90 kişi istihdam eden şirket, cirosunun üçte ikisini ihracattan elde ediyor. İhracatta yakın coğrafya öncelik taşıyor.

Haberin Devamı

Çalışan memnuniyeti yüzde 99

Uluslararası insan kaynakları şirketi Hewitt’in Türkiye’de üç yıldır düzenlediği ‘En İyi İşveren’ araştırmasının birincisi, geçen yıl Superlit oldu. Superlit’te çalışanların memnuniyet oranı yüzde 99 çıktı.

Önder Eren, çalışan memnuniyetinin arkasında, kriz döneminde işten çıkarma yaşanmamasının, eğitim ve sosyal yaşama dönük çalışmalarının bulunduğunu ifade etti.