Sebze ve meyveler sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları. Sonbahara girerken mevsimin bize sunduğu nimetlerden faydalanmak ve sağlıklı beslenmek gerekiyor; çünkü doğadaki her sebze ve meyvenin vücudumuza ayrı bir faydası bulunuyor Sebze ve meyveler sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları. Sonbahara girerken mevsimin bize sunduğu nimetlerden faydalanmak ve sağlıklı beslenmek gerekiyor; çünkü doğadaki her sebze ve meyvenin vücudumuza ayrı bir faydası bulunuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, sebze ve meyvelerin mucizelerini posta.com.tr'ye anlattı. >> SONBAHAR İçİN ALTIN TAVSİYELER (Tıklayın) Kereviz: Kereviz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye yardımcı oluyor. Ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan sebzeler arasında yer aldığı için kalp damar sağlığını da koruyor. Kara lahana: K vitamininin en iyi kaynaklarından ve A, C vitaminlerinden zengin olan karalahana, sülfürden zengin bir kış sebzesi. Yoğun beta karoten içeriği ile A vitamini için iyi bir kaynak olarak gösterilen kara lahana, hücreleri oksijen hasarına ve kansere karşı koruyor. Ayrıca görüş yeteneğini artırarak katarakt gelişimini ve düzenli tüketimiyle de cilt kanseri gelişme riskini azaltabiliyor. İçeriğindeki C vitamininin yüksek antioksidan kapasitesi sebebiyle bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Somon: Somon omega 3 yağ asitleri bakımından son derece zengin olan ve yaşlanma karşıtı etkileriyle bilinen mucizevi bir besindir. Omega 3 yağ asidinin yanı sıra A vitamini, B12, D vitamini ve DHA içeriyor. Somon, omega 3 yağ asitleri ve DHA bakımından doğadaki en zengin kaynaklardan biridir. DHA hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir. Bu kıymetli maddelerin her biri kalp damar hastalıklarının önlenmesi ve cildin genç kalmasında büyük öneme sahiptir. Ayrıca içeriğindeki yağ asitlerinin eklem rahatsızlıklarına karşı iltihap sökücü etkisi bulunuyor. Sağlıklı beslenme için hafta da 2 gün balık tüketilmeli. Sonbahar mevsiminde bu balığın en az birinin somon olarak tüketilmesi bağışıklık sistemi için daha faydalı olacaktır. Turp: Yüksek oranda potasyum içeriğiyle yüksek tansiyon hastaları için yararlı olan turp kansere karşı koruyucu etkisi olan glukosinolatları da yüksek oranda içeriyor. Ayrıca yoğun lif içeriği ve glukosinat bileşikleri sayesinde kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu özellik gösteriyor. Kırmızı turptaki antioksidan madde kansere karşı yüksek koruma sağlıyor. Bu özelliği ile kırmızı turp beyaz turptan daha faydalıdır. Bu yararlarından dolayı yapılan salatalarımızda haftanın en az 3-4 günü turp kullanılması tavsiye ediliyor. Ispanak: Ispanak, beta karoten, C vitamini, alfa lipoik asit ve glutation gibi antioksidanlar içeriyor. Yüksek miktarda folik asit vitamini içerdiği için Alzheimer hastalığı olasılığını düşürüyor. Ispanaktaki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, yüksek miktarda demir minerali içeren ıspanağın aynı zamanda kalp damar sağlığını koruduğunu ve kanser oluşumunu önlediğini belirtiyor. Ispanağı mutlaka taze ve çiğ olarak tüketmek gerekiyor. Haftanın 1 veya 2 günü salatasını ya da yemeğini pişirmeye çalışın. Nar: Narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı koruyuculuğudur. Aynı zamanda damar plaklarını önleyici, cildi güzelleştirici ve tansiyonu düzenleyici etkileri ile nar en kıymetli meyvelerden biridir. Antibiyotik özelliği ile de bilinen nar, kolesterol ve şekeri dengelerken kanser hücrelerinin gelişmesini de engelliyor. Tanelerinden çok suyu vücutta daha güçlü bir antioksidan etki gösteriyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki nar suyunun, içildikten 48 saat sonra bile vücuda olumlu etkileri sürüyor. özellikle cilt ve prostat kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Meme kanserli hastalarda kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor. Böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı iyi gelen nar suyu, mide iltihabının ve mide ağrısının giderilmesinde Karnabahar: Vitamin ve mineral deposu olan bu karbeyaz sebze A, C, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerali içeriyor. En güzel özelliği de kadınları göğüs kanserine karşı koruyan 'indol-3 karbonal' içermesi. Müthiş bir B vitamini deposu olduğu için beden ve zihin yorgunluğuna karşı birebir. çok hafif bir sebze olmasının yanı sıra yüksek posa içermesi tokluk hissi veriyor. Karnabahar kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında en etkili sebzedir. Karnabaharda çok az miktarda bulunan ferulik asit bakteri yok edici ve kansere karşı koruyucu bir madde olarak tanımlanıyor. Ferulik asidin diğer bir özelliği de insan vücudu için çok büyük tehdit oluşturan ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olması. Ka Brokoli, Lahana, Brüksel Lahanası: Vücutta kanser oluşumunu arttıran genlerin işleyişini değiştirebilen bu kış sebzelerinin içeriğinde bulunan glukosinolat ve indol gibi maddeler sayesinde özellikle kolon, rektum, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserleri riskinde önemli bir düşüş sağlanıyor. Brokolinin yüzde 56, karnabaharın yüzde 67, lahananın yüzde 70 ve brüksel lahanasının ise yüzde29 oranında kanser oluşumunu önlediğini bilimsel çalışmalar ile bulunmuştur. Yeşil çay: İçeriğinde bulunan polifenolik bileşikler, kanser ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor. Yapılan çalışmalar, yeşil çayın antioksidan etkinliğinin siyah çaya göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yeşil çaydan maksimum faydayı sağlayabilmek için 90 derecedeki suda yeşil çay yapraklarını 2 dakika bekletmek gerekiyor. Bu şekilde demlenilen yeşil çaydan günde en fazla 2 veya 3 bardak kadar tüketmek gerekiyor. Sarımsak: İçeriğinde bulunan kükürtlü bileşikler, kanser, ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor. Bunun dışında kan yağlarının ve yüksek tansiyonun, düşmesinde de etkili. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, ”Sarımsak çiğ olarak salatalarınız içersinde veya pişirdiğiniz tüm sıcak yemeklerinize sağlığa faydaları dışında lezzet vermesi için 2-3 diş kullanıbilinir” diyor.