Sağlık Tatlıdan komaya girmeyin

Tatlıdan komaya girmeyin

Paylaş
Tatlıdan komaya girmeyin

Ramazan Bayramı'nda çok tüketilen şekerli besinler kilo alımına sebep olabiliyor. Ancak alınan şekerli besinler, sadece kilo artışıyla sınırlı kalmayabilir

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Fazla şekerli gıda tüketiminin, gaz sıkıntıları, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, tansiyon problemi ve şeker koması gibi sorunlar doğurabildiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Enç, bayramı hem kilo almadan hem de hastalanmadan geçirmek için şunları söyledi:

"Bayramda şekerli besinler, yağlı hamur işleri, hamurlu ve şerbetli tatlılar, çikolatalar, pastalar yerine sütlü tatlıları ya da meyveleri tercih edin. Çünkü hamur ve şeker ikilisi hem kilo alımına sebep olur hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler. Bu besinler özellikle diyabet hastalarında ciddi sağlık problemine neden olabilir. Bu olumsuzluklara zemin hazırlamamak için yapacağınız ikramlar konusunda dikkatli olmalısınız. Asitli ve şekerli içecekler yerine su, maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çaylarını seçin. Asitli ve şekerli içecekler kan şekerini hızla yükseltir ve fazla kalori içerir. Tatlı ikramı için de hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edin. Bu durumda hem kendi sağlığınızı hem de misafirlerinizin sağlığını tehlikeye atmamış olacaksınız" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

POSALI BESİNLER KURTARICI OLUYOR

Pınar Kural Enç, "Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını "tansiyonu" ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını artırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir. Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Hatta pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek posa alımını artırmaya yardımcı olacaktır" dedi.

İHA