Kısıtlı sürede gezi heyecanı ile kişiler yoğun aktiviteler yaparken beslenme tarzı ve yemeğe ayrılan zaman bazen olumsuz yönde etkilenebiliyor. Öğünler atlanabiliyor veya ara öğün saatleri uzuyor, çok geç saatlere sarkabiliyor veya ana öğünlerde çok fazla kalori alınabiliyor Yurt dışı seyahatleri son zamanlarda Türk tatilcilerin uğrak rotaları arasına girdi. Bu seyahatlerde kişiler dinlenme tatilinden çok, ülkelerin kültürel değerlerini tanımayı ve yerel lezzetlerini tatmayı amaçlıyor. Dolayısıyla, geziler koşuşturmaca ve yoğun aktiviteler içeriyor. Yurt dışına seyahat edecekler için hem lezzetli hem de kalorisiz tavsiyeler veren Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, “Kısıtlı sürede gezi heyecanı ile kişiler yoğun aktiviteler yaparken beslenme tarzı ve yemeğe ayrılan zaman bazen olumsuz yönde etkilenebiliyor. öğünler atlanabiliyor veya ara öğün saatleri uzuyor, çok geç saatlere sarkabiliyor veya ana öğünlerde çok fazla kalori alınabiliyor. özellikle yurt dışı ve yurt içi gezilerde birçok kişi fazla yeme eğilimi gösteriyor. Fazla yeme eğilimi kısa süreli de olsa kilo UZUN YOLCULUKLARA VE FARKLILIKLARA DİKKAT! Uzun süren uçak yolculuklarında ülkeler arası saat ve iklim farkları gibi faktörler, metabolizmamızı kötü etkiler. özellikle 6-7 saatlik zaman farkı batıdan doğuya veya tersine uçuşlarda “Jet-Lag” olarak isimlendirilen bitkinlik, halsizlik, dikkat kaybı, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, uyku ve iştah kaybı gibi sorunlar yaşamamıza neden olabiliyor. Ayrıca gidilen ülkelerdeki farklı mutfak kültürleri, baharatlar, bölgesel bağırsak florası farkı, daha önce bilinmeyen besin alerjileri hatta gıda zehirlenmeleri sağlığımızı ciddi boyutta etkiler ve bağışıklık sistemimizi çökertebilir. Beslenmemize ayrı özen göstermek gerekiyor. Peki yurt dışında kilo almamak için neler yapılabilir? İşte size Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel 'den 5 tavsiye... çok fazla aktivite yapmalısınız. Adımsayar kullanın ve yürüyebildiğiniz kadar yürüyün, toplu taşıma kullanmamaya çalışın. Sıcak ve yürüyüş sebebiyle susama isteğinizi doğru içecekler ile karşılayın, şekerli kalorili içecekler yerine maden suyu, su ve light içecekler tercih edin. Yöresel tatları tam porsiyon değil de yarım porsiyon tüketin veya 2-3 kişi paylaşıp kaloriyi azaltabilirsiniz. Yanınızda kuru besinler bulundurun. Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, ceviz, badem, fındık gibi uzun süreli tok tutacak ve enerjinizi artıracak besinler ile ara öğünler yapın. Kuru besinler ile ara öğünler yapmak ana öğünden önce çok acıkmanızı engeller ve kalori alımınızı azaltır. Böylece küçük porsiyonlar ile doyabilir hale gelirsiniz.