Günde 5 porsiyon meyve yiyin
Sağlıklı beslenme bakımından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerekiyor
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Meyvelerin insan sağlığı ve beslenmesinde özellikle vitamin ve mineraller açısından önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Prof.Dr. Turan Karadeniz çilek, elma, incir gibi lifli (posalı) meyvelerin kansere iyi geldiğini söyledi.
Prof.Dr. Karadeniz, “İnsan sağlığı açısından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmelidir. Meyve ve sebzelere renk veren kimyasalların çoğu koruyucu etkenlerdir ve yiyeceklerimizdeki vitaminlerle birlikte çalışarak, bağışıklık sistemini harekete geçirir” dedi.
Prod.Dr. Turan Karadeniz, meyvelerin temel gıda maddelerinin yanında bünyelerinde bulundurdukları madensel tuzlarla insan sağlığı üzerine olumlu etkiler yaptığını da ifade etti.
Karadeniz, “Meyvelerin üzerindeki çözülebilir lifler yağların vücut tarafından emilmesini, dolayısıyla kandaki kolesterol düzeyinin düşmesini sağlar. Çözünemez lifler ise, dışkının hacmini artırarak, bağırsaktan ilerlemesine yardım edip, kabızlığın önlenmesine etki eder.
Böylece, sindirilmiş olan yiyeceklerin kalın bağırsaktan geçişini hızlandırarak, bağırsağın zararlı toksinlere ve alınan gıdalardaki kanserojen maddelere maruz kalışını azaltır. Bu şekilde kolon kanserinden korunmaya yardımcı olur” diye konuştu.
Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU, (DHA)
- Sodayla gündeme geldi! Uzmanı borun vücudumuz üzerindeki etkileri üzerine konuştu
- Uzmanından sahte güneş gözlüğü uyarısı! Görme kaybı tehlikesine yol açabilir
- İş yerinde aşırı çay ve kahve tüketenler dikkat: Kalp çarpıntısında sebep olabilir
- Aralıklı oruç diyeti yapanlar dikkat! Son araştırma şoke etti: Kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 91 artırıyor
- Baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik deyip geçmeyim: En çok orta yaşlı kadınları etkiliyor