Sağlık Öksürüğe bire bir

Öksürüğe bire bir

Paylaş
Öksürüğe bire bir

Kübra ağacı, öksürük, bronşit ve astıma karşı kullanılır.

Kübra ağacının takriben 100 çeşidi vardır ve hemen hemen tamamı güney Amerika’da özelikle de Arjantin, Peru ve Bolivya’da yabani olarak yetişir ve de yetiştirilir. Kübra’nın sadece aspidosperma quebracho-blanco türü tedavide kullanılır diğerleri nadiren yöresel olarak kulanılabilir. İspanyollar bu ağacı ’’quebrar’’ yani kırıcı ve ’’hacha’’ yani balta isimlerini vermişlerdir. Buda ağacın balta gibi sert olduğu anlamına gelir.

Haberin Devamı

DAMAR TIKANIKLIĞI

Botanik: Kübra ağacı yetiştiği yöreye, toprağa ve diğer çevre faktör-lerine bağlı olarak 5-20 metre arasında değişebilir. Yaprakları aynı zak-kumda olduğu gibi her boğumda üç tane bulunur ve her biri 3-6 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde mızrak şeklinde uca doğru sivrice, derimsi, ve sarımsı yeşil renklidir. Çiçekleri dalların ucundaki yaprakların dibinden çıkan bir sap üzerinde üçlü şekilde ve oldukça sık bir arada bulunur. Taç yaprakları 1-2 mm eninde 5-7 mm uzunluğunda mızrak şeklinde sarımsı veya yeşil ve ortasında boru şeklinde bir göbek bulunur. Meyve kapsülleri oval veya silindir şeklinde 4-10 cm uzunluğunda 2-6 cm eninde, ve dışı koyu yeşil renklidir.

Yetiştirilmesi: Arjantin’in iklimi Türkiye’nin Akdeniz iklimine çok benzer bu nedenle Türkiye’de yetiştirilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

Hasat zamanı: Kübra ağacının kabukları soyulur ince şeritler halinde kesilir, kurutulur ve sonra satılır.

Birleşimi: Kabuğunun birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sı-ralayabiliriz;

1) İndolalkaloitler %1-2,5 arası olup en önemlileri; Aspidospermin, Yohimbin (Quebrachin), Quebrachamin, Akuammidin, Aspidospermidin, Desasetilaspidospermin ve Aspidospermatin. Yohimbin için Yohimbe’ye bak.

2) Ayrıca tanin, vitaminler ve mineraller içerir. Fakat araştırmalar henüz yeterli değildir.

Tesir şekli: Balgam söktürücü, krampları çözücü, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici (tonik) ve iltihapları önleyicidir.

Kullanılması:

a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araş-tırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şi¬falı bitkidir. Kübra yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kullanıl¬malıdır. Örneğin bronşite karşı A. Itır-, Çuha kökü-, Sinirli ot-, Güneş gülü-, ZYE preparatları veya Gökçek İksiri daha etkilidir.

b-) Halk arasında Kübra kabuğu güney Amerika’da genellikle nefes yol¬ları rahatsızlıklarından. Öksürük, bronşit ve astıma karşı kullanılır. Günümüzde birçok farmakoloji firması tarafından Kübra ekstresi içeren natürel ilaçlar üretilmektedir.

Çay: Çayının içilmesi sert olabilir ve zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle çayı içilmez ve genellikle ya tentür ya da natürel ilaç yapımında kullanılır.

Haberin Devamı

Homeopatide: Kübra kabuklarından ince kıyılmış 50 gr bir şişeye doldurulur ve üzerine %70lik 500 ml alkol (etanol) ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta muhafaza edilir ve 2 günde bir çalkalanır. 4-6 hafta sonra süzülerek homeopatide aspidosperma adı ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4 defa 10-15 damla 4-6 hafta süreyle alınır.

Yan Tesirleri: Tarife uyulursa bir yan tesiri yoktur, fakat aşırı dozajda alınırsa zehirlenmelere neden olur, bu nedenle de çayı içilmez.