Ekonomi Savunmada işbirliği yüksek

Savunmada işbirliği yüksek

Paylaş
Savunmada işbirliği yüksek

Mavi Marmara gemisine silahlı operasyon düzenleyen İsrail'le Türkiye arasında en önemli işbirliği savunma sanayisi alanında

TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ ALINIYOR

İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısı iki ülke arasındaki ilişkileri gerince, gözler, İsrail ve Türkiye’nin işbirliği yaptığı alanlara kaydı.

İki ülke en güçlü işbirliğini savunma sanayisinde yapıyor. Türkiye İsrail savunma sektöründen yüksek teknoloji gerektiren ürün ve hizmetler alıyor. İsrail ise Türkiye’den askeri bot, üniforma benzeri malzemeler satın alıyor. İsrail Türkiye’nin savunma sanayi alanında önemli ortakları arasında yer alıyor.

1.5 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Türkiye ile İsrail arasında, Filistin meselesi önemli bir siyasi sorun olarak duruyor. Buna rağmen, iki ülke ekonomik ve askeri işbirliğini geliştiriyor. İki ülke Mayıs 1997’de Serbest Ticaret Anlaşması imzalayarak 200 ürüne uygulanan gümrük vergisini kaldırdı.

Bu tarihten sonra ticarette artış kaydedildi. Türkiye, geçen yıl İsrail’e 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 1 milyar 70 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bu yılın dört ayında ihracat 416, ithalat 695 milyon dolar oldu.

MÜTEAHHİTLER İŞ YAPIYOR

Savunma sanayisi ürünleri dışında, Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği ürünler arasında demir-çelik, otomotiv ve yan sanayi, petrol ve petrol ürünleri, elektrikli makina ve cihazlar, dokumacılık ürünleri, kimyasallar, hazırgiyim, metal eşya var. Türkiye, İsrail’den kimyasal, petrol ürünleri, maden cevherleri, elektriksiz makineler, karton ve metal eşya ithal ediyor. Türk müteahhitlik firmaları, bugüne kadar İsrail’de yaklaşık 583 milyon dolar değerinde proje gerçekleştirdi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Türkiye ve İsrail arasında 14 Mart 1996’da Serbest Ticaret Alanı Anlaşması imzalandı. Ticari, Ekonomik, Sınai, Teknik ve Bilimsel İşbirliği; Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi; Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması; Gümrük İdarelerinin Karşılıklı Yardımlaşması da imzalanan diğer anlaşmalar arasında bulunuyor. İsrail’e ihraç edilen gıda ürünlerinde Museviliğe uygunluğu belgeleyen koşer sertifikası aranıyor. İhracatta ağırlıklı olarak deniz yolu kullanılıyor.

İNSANLIK TARİHİNİN UTANCI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), İsrail’in, insani yardım konvoyuna yönelik saldırısını yazılı bir açıklamayla kınadı.

Açıklamada şöyle denildi: “Yardım konvoyuna İsrail ordusunun uluslararası sulardaki kanlı askeri müdahalesi, insanlık tarihine, sivil bir inisiyatife karşı orantısız ve kontrolsüz askeri güç kullanımının en trajik örneklerinden biri olarak kaydedilmiş bulunmaktadır.”

'TÜRKİYE’YE GİTMEYİN’ UYARISI

İsrail, Gazze’ye yardım götüren gemiye operasyon gerçekleştirdikten sonra, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeme uyarısında bulundu. Halen Türkiye’de bulunan İsraillilerden ise ‘dikkat çekmemeleri’ ve ‘kalabalık yerlere gitmemeleri’ istendi.

Uyarının ardından Bodrum’dan, 15 bin İsrailli turistin rezervasyonlarını iptal ettiği haberi geldi. Alanya’ya turist getiren gemilerin seferleri de iptal edildi. İsrailliler geçen yıl da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘One Minute’ çıkışı nedeniyle Türkiye’ye gelmemişti.

AÇIK DENİZDE DEVLET KORSANLIĞI YAPTILAR

-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: İsrail, açık denizde devlet korsanlığı yapmıştır. Uluslararası hukuk ihlal edilerek, uluslararası topluma karşı işlenen bu suça, tüm dünya birlikte tepki vermelidir. Gazze’deki insanlık dışı ambargo da kaldırılmalıdır.

- Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB): İsrail’i, onun Filistin halkına yaptığı katliamları destekleyen Amerika ve tüm emperyalist güçleri, bu saldırılara sessiz kalanları lanetleniyoruz. Dünya devletlerinin artık bu şiddete dur demesi, Filistin zulmüne son verilmesi gerekmektedir.

- Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: Bu, insanlığa yapılmış bir saldırı. Belki de dünyada buna karşı bir ambargo oluşturulabilir. Bütün dünya devletlerinin, insanlığa karşı yapılmış bu harekete karşı çıkması lazım.

- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD): ‘Kardeşi açken tok yatan bizden değildir’ vicdani sorumluluğunun gereğini yerine getirmeye çalışan insani yardım gemilerine İsrail’in yaptığı bu keyfi ve vahşi saldırıyı en ağır şekilde kınıyoruz.

- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş: İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısı kabul edilemez. İsrail, kural ve insanlık tanımaz tavırları ile bütün dünyanın tepkisini toplarken, İsrailli yöneticiler artık akıllarını başlarına almak zorundadır.

2

Haberin Devamı