Ekonomi Seçim popülizmi korkuttu, lira düştü

Seçim popülizmi korkuttu, lira düştü

Paylaş
Seçim popülizmi korkuttu, lira düştü

Mali Kural'ı erteleyen hükümetin, yüzde 1'lik bütçe açığını da yüzde 3'e kadar genişleteceği haberleri piyasaları gerdi

Gülşah KARADAĞ

Haberin Devamı

Hükümet, devlet bütçesi harcamalarını yasalarla disiplin altına alacak olan ve ilk açıklandığında Türkiye’ye duyulan güveni artıran Mali Kural’ı uygulamaktan şimdilik vazgeçti.

Yasa, 2011’deki genel seçimlerin sonrasına bırakılırken, seçim yılında bütçe açığının daralmak bir yana genişletileceği öğrenildi. Kaynaklara göre hükümet, milli gelirin yüzde 1’i kadar olan açığı yüzde 3’e çıkaracaktı.

Kırılganlık uyarısı

Gelişmeler sermaye piyasalarında Türkiye’ye duyulan güvenin sorgulanmasına neden oldu. Mali Kural planı açıklanınca Türkiye’nin notunu yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, bu kez kırılganlık uyarısında bulundu.

Bu kuruluşlardan Fitch, Mali Kural’daki ertelemenin, politika uygulama konusunda hükümete duyulan güveni zedelediğini, bütçe açığında artışın kaygı vereceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Borçlanma zorlaşır

Standard&Poor’s, Türkiye’nin kredi notunun bir kez daha yükselip ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkması için Mali Kural’ın uygulanması gerektiğini belirtirken, erteleme kararını ‘mali politikada sarsıntı’ olarak niteledi.

Moody’s, ‘Mali Kural’ın gecikmesi Türkiye’yi önemli bir çıpadan yoksun bırakıyor. Politikada gevşeme Türkiye’nin borçlanma temellerini olumsuz etkiler” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar 1.5180 lira

Uluslararası kuruluşlar, yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmak için bütçe açığındaki gelişmelere bakacağını belirtince, finans piyasalarında dalgalanma yaşandı. Türk Lirası, dolar karşısında değer yitirdi. Birkaç haftadır 1.50 liranın altında bulunan dolar kuru, bugün serbest piyasada 1.5180 lira seviyesinden kapandı. İstanbul Borsası yüzde 1.72 değer kaybederek 58 bin 155 puandan kapandı.