Ekonomi 'Sığ hisseden çık'

'Sığ hisseden çık'

Paylaş
'Sığ hisseden çık'

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray yatırımcıyı uyardı

Fiyat şişirmesi oluyor

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, ‘sığ’ diye tabir edilen, halka açıklık oranı veya değeri çok düşük olan hisse senetlerinde, gözle görülen spekülatif fiyat şişirmeleri olduğunu belirterek, “10-15 gün sonra bu işleri yapılamaz hale getirecek bir karar açıklayacağız” dedi. Akgiray, Reysaş ve Garanti MSCI Türkiye Fonu’nun borsadaki gong töreninde yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Bu hafta çıksınlar

“Bir firmanın hissesinin 10 liralık değeri 15 günde 200 lira olduysa, ‘Burada bir şey’ var diye kimse yatırım yapmasın. Kısa vadede para kazanmak isteyenler de bugünden itibaren bıraksınlar. 3 günde çok para kazanmak hevesi çok yanlış. Buna inanmış olan varsa, bu hafta çıksın bu kağıtlardan. Çünkü 10-15 gün sonra bu işler yapılamaz hale gelecek. Bir karar açıklayacağız. Bu, kriter bazlı olacak.”

Haberin Devamı

10-15 kağıt var

Bu hisseleri bir listede toplayacaklarını belirten Vedat Akgiray, “Bunlar için işlem saatlerini sınırlama, bu hisseleri kredili işleme kapatma, açığa satışı yasaklama ve brüt takasa zorlama gibi uygulamalar olabilecek. Buna uymayanlar bir sepete düşecek. Uyanlar sepetten çıkacak. Bir liste olacak. Otomatik olarak listeye düşecek veya çıkacak. Bu sepete düşebilecek 10-15 tane kağıt vardır” diye konuştu.

Çıkmaya kapı aralandı

Akgiray, “Bu, borsadan çıkmak isteyen kağıtlar için adım mı olacak?” sorusu üzerine, uygulamanın ona da kapı açtığını, ilk adımlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Kottan çıkmak isteyen birkaç şirketin olabileceğini, ancak borsadan çıkma kapısı açıldıktan sonra onların da vazgeçebileceğini belirten Akgiray, “Çıkamayınca çıkmak kıymetli gelir. Kapı açılınca da vazgeçebilirler. Borsada olmanın değeri var” dedi.

Reysaş yatırım yapacak

Türkiye’de depo geliştirmeye odaklanan Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) borsaya girdi. Reysaş Başkanı Durmuş Döven, şirketin yüzde 38.5’inin halka arz edilmesinde 65.5 milyon lira tutar elde ettiklerini, halka arz fiyatının da 1.00 lira olduğunu bildirdi.

Döven, elde ettikleri geliri, portföylerindeki arsalar üzerinde yeni projeler geliştirmek için kullanacaklarını ve 2011 sonuna kadar 30 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Borsada oynar gibi alınıp satılan yatırım fonu

Garanti Yatırım, gün içinde istenilen anda alınıp satılabilen, Garanti Bankası MSCI Türkiye Endeksi A Tipi Borsa Yatırım Fonu’nu (GAREN) halka arz etti. GAREN, İstanbul Borsası’ndaki 20 hisseden oluşan ve uluslararası piyasada işlem gören MSCI Türkiye endeksini kullanıyor. Garanti Yatırım İcra Kurulu Üyesi Nevzat Öztangut, yatırımcıların bu fonla tek seferde 20 hisseye yatırım yapacağını söyledi.

Öztangut, “Yatırımcı, normal hisse senedi işlemi yapar gibi, gün içinde dilediği anda, tüm aracı kurumlardan ve internetten GAREN’in alım satımını yapabilecek” dedi. Fon büyüklüğünün 110 milyon lirayı aştığı belirtildi.