Sağlık 'Sigarayı bırakmak için hazırlık yapın' | Sigara bağımlılığından nasıl kurtulunur?

'Sigarayı bırakmak için hazırlık yapın' | Sigara bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Paylaş
'Sigarayı bırakmak için hazırlık yapın' | Sigara bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Uzmanlar sigarayı bırakma konusunda anlık kararların işe yaramadığını, sigarayı bırakmanın ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtiyor. En önemlisi de bu kararda başarılı olabilmek için kişinin hayatının stressiz bir döneminde uygulamaya geçmesi

Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kasım Göktaş, sigara bağımlılığının ciddi bir bağımlılık olduğunu belirtti.

Bir bağımlılık maddesine ne kadar kolay ulaşılabiliyorsa bağımlılık potansiyeli de o kadar arttığını vurgulayan Dr. Kasım Göktaş, "Etki süresi ne kadar kısaysa bağımlılık potansiyeli de o kadar artıyor. Kolay bir şekilde bağımlılık ortaya çıkıyor" diye konuştu.


SİGARAYI BIRAKMA DÖNEMİ ÖNEMLİ


Sigarayı bırakma kararının önemli bir karar olduğunu ve bunun için hazırlık yapılması gerektiğini belirten Dr. Kasım Göktaş, "Anlık kararlar işe yaramıyor" dedi. Dr. Göktaş, şunları söyledi:

"Kişinin kafasına takılıyor 'Ben sigarayı bırakacağım' diye. Ancak bazen depresif bazen de başka streslerin olduğu döneme geliyor bu karar. Yani başka sorunlar varken tekrar tekrar üzerine bir yük daha bindirmiş oluyor. Sigaraya bırakmak isteyenlere hayatlarının daha stabil olduğu, daha uygun olduğu bir dönemde bu kararı uygulamalarını öneriyorum. Kişinin o kararı vermiş ve o hazırlığı yapmış olması gerekiyor. Bu çok önemli bir nokta."

Sigarayı bırakma konusunda başarısız girişimlere de değinen Dr. Kasım Göktaş, "Başarısız girişimler kişiyi yıldırmamalı. Ortalama 7-10 gibi başarısız girişim olabilir" dedi.


PAKETLERİN ÜZERİNDEKİ FOTOĞRAFLARA ALIŞILIYOR


Sigara paketleri üzerindeki fotoğraflar ve kamu spotlarına da değinen Dr. Kasım Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasında bunlar uyarıcı güzel şeyler. Kişi ne kadar çok sigaranın zararlı etkilerini görürse, onlarla ne kadar çok haşır neşir olursa sigarayı bırakma potansiyeli artar. Ancak şöyle bir durum var. Burada biraz olasılık hesabı var. Kişi şöyle düşünüyor, ’Evet sigara akciğer kanseri yapar ama ne zaman yapar, belli değil. Yapar mı yapmaz mı o da belli değil’ gibi. Bir de ’Bana yapar mı yapmaz mı bu da belli değil.’ Böyle olunca kişi o riski alırım diyor. Ama bilse ki o sigara paketi bittiğinde yoğun bağımlı olacak ya da akciğer kanseri olacak, o paketi kimse içmez. Belirsizlik insanın daha rahat davranmasına neden oluyor. Sigara bağımlıları bu fotoğrafları her zaman gördüğü için bir süre sonra alışıyor bunlara."


'BEN İYİLEŞMİŞ BİR SİGARA BAĞIMLISIYIM' DENMELİ


Sigarayı bırakan kişilerin, örneğin 1 aydır sigara içmeyen bir kişinin 'Sigarayı bıraktım' yerine 'Ben 1 aydır sigara içmiyorum' demesi gerektiğini söyleyen Dr. Kasım Göktaş, "Bıraktım ve kurtuldum demek için 1 yıllık gibi bir süre geçmesi gerekiyor. ’Ben iyileşmiş bir sigara bağımlısıyım’ demek lazım. O tanı her zaman var diye düşünmeleri gerek" dedi.


Haberin Devamı