Ekonomi Silivri'nin geleceği: TÜRAM

Silivri'nin geleceği: TÜRAM

Paylaş
Silivri'nin geleceği: TÜRAM

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bölgedeki tarım alanlarına sahip çıkmak için 2010’da Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni (TÜRAM) açtı. Merkez sayesinde hem çiftçinin daha çok kazanması sağlanıyor hem de tarım alanları korunuyor

Silivri toprağının yüzde 51’ini (430 kilometrekare) tarım arazileri oluşturuyor. Silivri Belediyesi, bu arazilerin betona, ranta kurban edilmesine ‘hayır’ dedi ve bu amaçla TÜRAM’ı kurdu.

TÜRAM’da üniversiteler ile işbirliği yapılarak bölgenin toprak yapısı inceleniyor ve çiftçiye en çok kazandıracak ürünler yetiştiriliyor.

Bugüne kadar 41 bitkinin tescil belgesi alındı ve bunlar Silivri’ye özel ünlü markalar haline geldi.

TOHUM VE FİDE DESTEĞİ


Lavanta, biberiye, adaçayı, karabuğday, kinoa, kekik, nane, safran, ekinezya, melisa, limonotu, ölmez otu gibi aromatik bitkilerin uçucu yağları elde edildi. Böylece katma değeri yüksek ürünler oluşturuldu.

Belediye, TÜRAM sayesinde hem bölgenin tarım alanlarını korumuş hem de bu ürünlerle çiftçinin gelir düzeyini artırmış oldu. Ayrıca merkezde çiftçiye ücretsiz tohum ve fide de veriliyor.

KALİTE KONTROLÜ ÜNİVERSİTELERDE


TÜRAM’da gıda, kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılan bitkisel hammaddelerin ve ürünlerin içerikleri de belirleniyor.

Bu ürünlerin kalite kontrollerinin en iyi düzeyde yapılabilmesi amacıyla Bezmialem ve Yeditepe Üniversitesi ile ortak çalışmalar sürdürülüyor.

ORGANİK ÜRETİM


TÜRAM’da üretilen tüm ürünler yüzde yüz organik. Amatör çiftçiler ürettikleri her şeyi evlerine götürüp tüketebiliyor.

BAŞKAN’DAN HEDİYE


Başkan Özcan Işıklar, POSTA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni rıfat Ababay’a kendi ürettikleri organik ürünlerden hediye etti.

Haberin Devamı