Nedim Şener 1984'ten 2014'e
HABERİ PAYLAŞ

1984'ten 2014'e

Eski Türkiye’de (!) telefon sahiplerinin yüzde 30’u birilerinin kendisini dinlediğini düşünüyordu. Tabii bu sadece ankete katılanların düşüncesi, algısı.

Ama şuna emin olun ki; ‘Yeni Türkiye’de (!) internete giren herkes takip altında olacak. Bilin ki siz artık bilgisayarınızla baş başa değilsiniz. Akıllı telefonunuz da size ait bir eşya değil. Bunu teknolojinin imkanları açısından değil, yaratacağı hukuki sorunlar açısından söylüyorum.

TBMM’den geçen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulan torba yasaya son anda konulan bir madde ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) artık herkesin internet trafik bilgilerini depolayacak. Hangi siteye girdiğiniz, ne kadar süreyle orada kaldığınız, ne indirdiğinize varana kadar her bilgi depolanacak. Önceden bu işler mahkeme kararıyla oluyordu, şimdi TİB her şeyin tek karar vericisi.

Haberin Devamı

İnternet polisi TİB

Gerçek dünyada herkesin peşine bir polis takılmıyor ama bu yasayla artık sanal dünyada herkesin arkasında bir polis olacak. O polis Türkiye İletişim Başkanlığı’dır, onun eli kolu, gözü kulağı da masanızdaki bilgisayardır. Tıpkı George Orwell’in yazdığı “Bin dokuz yüz seksen dört (1984)” isimli romanındaki gibi.

“1984” romanı insanı insan olmaktan çıkaran korkuyu, otoriterleşmeyi, baskıyı, sansürü anlatmak için 1949 yılında yazıldı. 2014 Türkiye’sinde gerçek oldu.

Türkçe’ye de çevrilen romanda “Okyanusya” isimli ülkede yaşayan herkes evinde bulunan “tele ekran” ismi verilen alet yardımıyla izlenmektedir. “Tele ekran” hem verici hem alıcı işlevini görür, aynı anda hem yayın, hem kayıt yapmaktadır. Düşünce Polisi, bu alet sayesinde herkesin ne dediğini ve ne yaptığını sürekli izler, denetler.

Benzetmeyi abarttığımı düşünebilirsiniz.

O zaman sıkı durun, torba yasaya eklenen bir başka madde ile TİB, “Milli güvenliğin sağlanması ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle mahkeme kararı olmadan bir internet sitesine erişimi durdurabilecek. Yani TİB yasaklanmasını gerekli gördüğü hiçbir internet sitesine girmeniz mümkün olmayacak.

İşte biz tüm bunlara ‘Yeni Türkiye’ diyoruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder