Hakan Çelik 2015'te bizi neler bekliyor?
HABERİ PAYLAŞ

2015'te bizi neler bekliyor?

Haberin Devamı

Geride bıraktığımız yıl kolay geçmedi. 2015’te de ekonomide, dış politikada ve içeride zorlu sınavlarımız var. Şu anda 2 milyon dolayında Suriye vatandaşının her türlü ihtiyacını karşılıyoruz, 5 milyar dolar harcama yaptık.

Beşar Esad’ın yakın zamanda devrilmesi gibi bir ihtimal görünmüyor. Misafir ettiğimiz insanların yakın dönemde evlerine dönme ihtimali yok. Türkiye açısından sıkıntılı bir durum daha var; Esad güçleniyor.

Suriye ordusu Halep civarındaki muhalifleri tamamen yok etmek üzere kapsamlı bir saldırıya girişirse kış ortasında 1- 2 milyon kişiyi daha sınırlarımızda bulabiliriz! Diğer taraftan şimdiye kadar Esad’ın devrilmesini isteyen Katar bu tutumunu köklü olarak değiştirmiş durumda. Mısır ve İran’ın etkinliği artıyor. Bunlar Ankara’nın beklemediği gelişmelerdi.

[[HAFTAYA]]

Türkiye olup bitenlerden sadece politik olarak değil ekonomik açıdan da etkilenecek. 2015’e girerken bu konunun tamamen kördüğüm olduğunu söyleyebilirim. Yunanistan’ın siyasi ve ekonomik kaostan çıkamaması bizi yakından ilgilendiriyor.

Ayrıca Yunanistan’ın dolaylı olarak euro alanını istikrarsızlığa sürükleme ihtimali var.

Fakirleşen ve küçülen Rusya için de benzer şeyler söz konusu. Petrol fiyatlarının dip noktasını görmesi, Rus ekonomisini iflasın eşiğine getirdi. Yoğun ticaret ve turizm ilişkisinde olduğumuz bir ülkenin yaşadığı bu sarsıntının bizi vurmaması beklenemez. 2015’te Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılı.

Ermenistan ve Ermeni lobisi ciddi hazırlık içinde. Hızlanacak olan uluslararası kampanya Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinde ilave sorunlar getirecek demektir. ABD Başkanı Barack Obama 100. yıl nedeniyle resmen “soykırım” ifadesini kullanırsa başka bir boyutta gerginlik oluşur ki ben buna pek ihtimal vermiyorum.

Türkiye ve Amerika bakımından test niteliğindeki önemli bir konu da Fethullah Gülen meselesi. Ankara kırmızı bülten çıkarma yolunda. ABD’nin bu isteğe olumlu yanıt verme ihtimali yüksek görünmüyor.

Her halükarda Ankara- Washington arasında tansiyon yüksek kalacak. 2014’te İslam dünyası ile genel olarak Batı arasındaki ilişkiler çok kötüleşti. Radikalleşen örgütler, bitmeyen savaşlar ve Batılı ülkelerin kendi iç politika sorunları bütün sıcaklığını 2015’te de hissettirecek. Almanya’da yaşananlar ortada, İsveç’te üst üste iki cami yakıldı. Avrupa’da milyonlarca Türkiye kökenlinin yaşıyor oluşu bu gelişmeleri yakından takip etmemizi zorunlu hale getiriyor.

İhracat pazarımız Avrupa’nın bir türlü içinden çıkamadığı ekonomik kriz Türkiye için risk oluşturuyor. Amerikan Merkez Bankası’nın yıl ortasında yapacağı faiz artışı işleri daha da zorlaştıracak.

Büyük sorunlar sıraladığımın farkındayım...

Yaşadıklarımız ne kadar ağır olursa olsun yeni yıla ben umudumu koruyarak giriyorum. Türkiye, gücü ve kapasitesi küçümsenemeyecek büyük ülkedir. Bu kadar fazla fay hattı arasında temennim, Kürt meselesinin çözümü için atılan adımların mutlaka başarıyla sonuçlanmasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder