Hakan Çelik Depremde telefonlar kesilmeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Depremde telefonlar kesilmeyecek

Haberin Devamı

Bakan Binali Yıldırım tam donanımlı 120 vagonun Van depremi için seferber edildiğini hatırlatarak olası büyük depremlerde ısıtma ve aydınlatma tesisatına sahip vagonlar hazırlandığını açıkladı

Bakan’ın verdiği bilgiye göre İstanbul-Ankara hızlı treni 2013’te bitmiş olacak. 2023 projeksiyonunda İstanbul-Antalya ve Erzincan-Trabzon hızlı trenleri tamamlanacak


Ulaştırma Bakanlığı’nın adı, yeni kabineyle Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı olarak değişti. AK Parti’nin en çalışkan isimleri arasında gösterilen Binali Yıldırım yeni dönemde ek sorumluluk alanlarıyla yine ulaştırma ve iletişim teknolojisi politikalarına yön veriyor. Bakan Yıldırım, birkaç gün önce Ankara büromuzu ziyaret etti.

Sabah kahvaltısında Türkiye’nin devam etmekte olan büyük projelerini konuştuk. Bakan, İstanbul’un trafik sorununun çözümünde geç kalındığını ve altyapı projelerinin üstyapıdan sonra yapılmasının çok yanlış olduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin havacılıkta dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, yolcuların, Ankara’dan bile Amerika’ya doğrudan uçuş istedikleri haberini verdi.

İstanbul-Ankara hızlı treninin Afyon üzerinden Antalya’ya uzatılacağını müjdeleyen Yıldırım, 2023 yılında Erzincan, Diyarbakır ve Trabzon’a kadar hızlı tren hatlarının uzatılacağını ifade etti. Depreme karşı tam teşekküllü vagonlar hazırladıklarını vurgulayan Yıldırım, seyyar istasyonlarla Türkiye’yi 25 bölgeye ayırdıklarını ve bir depremde iletişimin kesilmemesini sağlayacaklarını açıkladı. Bakan Binali Yıldırım ile sohbetimizde özet olarak şunları konuştuk:

İstanbul-Ankara arasındaki yüksek hızlı tren projesi hangi aşamada?

3 saat şeklinde planlanıyor. En çok 3,5 saat sürecek. 2013 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz.

Diğer bölgelerdeki hızlı tren projeleri ne durumda?

Bursa-Bilecik hattı üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 3 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. Ankara’dan İzmir’e de hızlı trenle gitmek mümkün olacak. Yaklaşık 600 kilometrelik uzun bir hat. En az 4 yıllık bir çalışma gerektiriyor. Hızlı tren hatlarımız Kars-Tiflis üzerinden Bakü’ye kadar uzanacak. Ankara-Sivas hızlı tren hattı 2015’te tamamlanacak. n İstanbul trafiğine soluk aldıracağı söylenen Marmaray’da çok gecikme oldu, durum nedir? Ne zaman hizmete girecek? 2013 yılının sonuna kadar Marmaray’da test sürüşlerine başlayacağız.

“VAN DEPREMİ ÖRNEK OLACAK”

Demiryolları idaresi Van depremi konusunda nasıl bir yardım sağladı?

Van’da depremin yaşandığı bölgeye 120 vagon gönderdiler. Bütün DDY personeli orada kaldı, ayrıca depremzedelere sığınacak bir yer sağlamış olduk. Diğer şehirlerdeki olası depremlere karşı tedbir alıyoruz. Depremin meydana geldiği yere acil olarak vagonları gönderip “vagon ev” desteği vereceğiz. Isıtma, aydınlatma ve tuvalet tertibatı bulunan vagonlar, güvenli, sağlıklı bir barınma imkânı sağlayacak.

Raylı sistem altyapısı (hatlar) depreme karşı ne kadar güvenli?

Güvenlik sorunumuz yok. Raylı sistem altyapısı büyük ölçekte depremler düşünülerek geliştiriliyor. Zira yatay zeminde bir sorun yaşanma ihtimali daha az. Depremden ötürü küçük bir hasar oluşsa bile hemen ekipleri gönderip hızlı şekilde düzeltilmesini sağlıyoruz. Bakın, dikkat ederseniz Van’daki depremde ulaşım ve iletişim bir saat bile aksamadı. 1999 depreminden çok ciddi dersler aldık. Van Havalimanı’nda bazı hasarlar oluşmuştu fakat derhal tedbir alarak uçuşların aksamasını engelledik. Olası bir depreme karşı Türkiye’yi 25 bölgeye ayırdım ve seyyar istasyonlar kurdum. Deprem anında devreye girecek ve iletişimin kesilmesinin önüne geçeceğiz.

Ankara metrosu devir işi bitti mi?

İhale aşamasındayız. Bu ayın ortalarında fiyat teklifleri alınacak. Önce firmaların teknik yeterliliklerini belirledik. Sonuçta bakacak olursanız, yarım kalmış bir işi devralıyoruz. Bilemediğimiz şeylerle karşılaşmazsak sistemi 2,5 yıl içinde tamamlayarak testlere başlamayı hedefliyoruz.

Ankara-Eskişehir hızlı tren garı ne durumda?

Yap-İşlet-Devret modeliyle yeniden ihale edilecek.



Twitter’da yok ama takip ediyor

Binali Yıldırım, Twitter’da hesabı olan bakanlardan değil. “Her an sahada olmam gerekiyor, hakkını veremeyeceğim için Twitter’da olmak istemedim” diye özetliyor durumunu. Ancak kızı kendisiyle ilgili neler yazıldığını takip ediyormuş.

İSTANBUL’DA SABAH YOĞUNLUĞU

İstanbul’da özellikle sabah saatlerinde banliyö trenlerinin aşırı doluluğu ve bakımsızlığı ciddi olarak eleştiriliyor. Bu alanda bir çalışmanız var mı?

Sözünü ettiğiniz hatların aşağı yukarı yüzde 50’si değişiyor. Sürekli yeni setler geliyor. Marmaray devreye girdiğinde bu sorun çözülmüş olacak. Bir-iki yıllık bir sabıra ihtiyacımız var.

Vatandaşlardan “Ankara banliyö hatları niye kapandı?” diye çok soru geliyor.

Mecburen kapatıyoruz, çünkü yeniliyoruz. Yeni tren hatları ve setlerin devreye girişi nedeniyle banliyö hatları kapanıyor. Yaklaşık 1,5 yıl kapalı kalacak. İstasyon, tren yolları ve araçlar yenilendiğinde her şeyiyle modern bir sistem sunmuş olacağız. Şöyle bir düşünün; hatlara 60-70 yıldır neredeyse hiç el atılmamış.

Ilgaz Dağı tüneli geçişi nasıl?

Toplam 5 kilometrelik bir tünel burası. Şu an projesini yapıyoruz. 3 yıl içinde biteceğini tahmin ediyorum.

İstanbul’dan Antalya’ya ne zaman trenle ulaşabileceğiz?

Hızlı tren de olsa zaman faktörü açısından uçağa alternatif olmaz. Ancak kesinlikle karayoluna önemli bir alternatiftir. İstanbul-Antalya arasında hızlı tren ulaşımının 6 saati bulabileceğini tahmin ediyorum.

Karadeniz’e hızlı tren ulaşacak mı?

Erzincan-Trabzon hattımız olacak. Yüksek hızlı tren değil bu ama konvansiyonel trenlerle mukayase edersek bir tür hızlı tren diyebiliriz.


HAYDARPAŞA’YA GÖKDELEN YOK

Haydarpaşa Garı’nın ve çevresinin geleceği ne olacak?

Çatıyı çoktan bitirdik. Marmaray devreye girince Haydarpaşa Garı ve çevresi boşa çıkıyor. O alanın doğru şekilde değerlendirilmesi için 2,5 yıldır çalışma yapılıyor. Tarihi ve kültür varlıklarını koruma kurullarından onay aldık. Şimdiki Haydarpaşa Garı’na artık tren girmeyecek. Çok komplike ve örümcek ağı gibi bir demiryolu projesi devam ediyor o bölgede. 29 Ekim 2013 tarihinde bitireceğiz. 2004’te başladığımız Marmaray’da arkeolojik kazılardan ötürü tam 5 yıl kaybettik!

İstanbul’da silüete yönelik ağır saldırılar var. Haydarpaşa’da benzer şeylerin yaşanmaması nasıl sağlanacak?

Silüet konusuna çok dikkat edildi. Geçmişteki gökdelenli konsept projeler uygulanmayacak. Onlar kâğıt üzerinde şeylerdi. Gökdelen yok. Mevcut yapı yüksekliğini koruyoruz.

Türk Hava Yolları nasıl gidiyor?

Genel olarak iyi gidiyor. Hatta iyinin de ötesinde. Çok hızlı büyüdü ve uluslararası bir marka haline geldi. Yurt dışında uçtuğu şehir sayısını 180’in üzerine çıkardı. Benim değerlendirmemden ziyade yolcuların ne düşündüğü önemli. Şirketle ilgili benim inisiyatif almamı isteyenler oluyor. THY’yi hâlâ devletin elinde bir şirket gibi görüyorlar. Personel tayini, terfisi ve torpil isteği gibi konularda çok gelen oluyor. Açıkça söylüyorum; “Biz artık o işlere karışmıyoruz”...

HAVALİMANI LİMİTİ AŞTI

Atatürk Havalimanı’nda çok ciddi gecikmeler yaşanıyor.

Burada kapasitenin, aşağı yukarı yüzde 30 üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu emniyetli bir kapasite artışı. Fiziki olarak bu kapasiteyi daha fazla zorlamak mümkün değil. Dünyadaki bütün büyük havaalanlarında ciddi rötarlar oluyor. Sonuçta Londra’da da iniş ve kalkış için bazen iki saat bekliyorsunuz. Tek çare, Türkiye’nin hava trafiğini başka şehirlere de yaymak.

Atatürk Havalimanı’nın çevresindeki askeri alanların sivil kullanıma tahsis edilmesi bir miktar rahatlama sağlayacak mı?

Hayır, istediğimiz kadar rahatlama getirmiyor. Sadece park alanları açısından bir yer kazanıyoruz.

Sonuçta Ankara önemli bir başkent. Esenboğa’dan Amerika’ya direkt seferler olabilir mi?

Bana bu yönde talepler geliyor. Gelecekte yeterince yolcu olursa sefer de olur. n İstanbul’da anormal bir şehirleşme hızı var, yol ve ulaşım altyapısı buna nasıl yetişecek? Dünyadaki bütün büyük şehirlerde böyle bir durum var. Bu kadar insanı bu kadar küçük bir alanda toplarsanız kaçınılmaz bir sonuçtur. İstanbul raylı sistemde geç kaldı. Londra 1904’te başlamış. 450 kilometre raylı sistem döşemişler. Aynı dönemde İstanbul 900 metrelik nostaljik tünelde kalmış!

AVM’LER NE OLACAK?

İstanbul’da bu kadar trafik sıkışıklığına rağmen hâlâ her köşeye AVM ve toplu konut yapılmasına ne diyorsunuz?

Yeni zenginlik noktaları oluşturmak yerine daha kolayına kaçıp getirisi yüksek yerlere bu tip binalar yapılıyor. Bu da önemli bir sıkışıklık yaratıyor, haklısınız.

3. Köprü girişimi ne durumda?

İhale 2. kez ertelendi. Firmalardan talep geldi, proje için 10 Ocak tarihine tekrar ilan verdik. n İtirazlar gelirse 3. köprü projesi durabilir mi? Hukuki engel görünmüyor ama proje devam ederken her aşamada böyle bir engel olabilir. Türkiye bir hukuk devleti. Herkes idarenin kararlarına karşı yargı yoluna gidebilir. Fakat ben köprü konusunda büyük bir sıkıntı görmüyorum. 5 sene içinde bütün yollarıyla tamamlanacağını düşünüyorum. Bütçe ile değil, yap- işlet- devret formülüyle yapıyoruz. Köprüye karşı çıkanlar bir de çözüm söylesinler.

Kadıköy-Kartal metrosu Tuzla’ya gidecek mi? Devam hattı planlanıyor mu?

Sabiha Gökçen’e kadar devam edecek.

Kadıköy’den metroya binip Atatürk Havalimanı’na gitmek mümkün olacak mı?

Evet, 2014 yılında tek aktarmayla gitmek mümkün olacak.

ADANA TIRAŞLANACAK

GAP Havaalanı’na neden THY dışında uçan olmuyor?

Hiçbir engel yok bu konuda. Talep olmadığı için uçuş yapılmıyordur.

Adana Havalimanı’nda güvenli iniş-kalkışı engelleyen Emniyet Müdürlüğü binasının tıraş işi ne zaman bitecek?

Henüz bu konuda tam karar verilmedi ama bina kısmen tıraşlanacak gibi görünüyor.

Türkiye’de mobil haberleşme için haberleşme-operatör lisansı verilecek mi?

Hayır, gündemde değil. Fakat şimdi yeni bir projemiz var. 1 ila 500 nüfusu olan yerleşim yerlerine ortak kullanımlı GSM altyapısı kuruyoruz. Tek bir verici olacak, onu bütün operatörler kullanacak. Bu tipte 2500 yerleşim birimi var. Ortak kullanım özelliğiyle sinerji yaratacağız.

ADSL ücretleri konusunda çok şikayet geliyor. Telefon hattı olmadan ADSL almak mümkün mü?

Türkiye’de internet erişimi artık pahalı değil. Vergileri azalttık. Ayrıca “yalın internet” uygulamasıyla telefon hattı olmadan da ADSL hattı alınabiliyor.

Uçak üretiminde ne durumdayız?

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Müdürü “Uzay gemisi yapacağız” dedi. Çok iddialı bir şey. Tam neyi kastettiğini bilmiyorum. Havacılık ve uzay konuları görevlerimiz arasında. Bu teknolojilerle ilgili bir genel müdürlük kuruldu. Hedef yerli kaynaklarla uçak yapmak. Gerekirse savaş uçağı ve gözlem uydusu yapmak istiyoruz. Gelecek sene Türk Uzay Kurumu kuruluyor. Uzay politikamızı ve stratejimizi belirleyeceğiz.

Türkiye’de trafik kazalarında ölümler hâlâ çok yüksek. Azaltmak için yeni bir projeniz var mı?

Bölünmüş yolların yapımıyla ölümler yüzde 34 oranında azaldı. Kazalarda insan davranışı yüzde 86 oranında belirleyici. İnsanlarımızı okulda ve bütün yaşam boyunca eğitmek zorundayız.




Sıradaki haber yükleniyor...
holder